latinica  ћирилица
16/07/2024 |  12:56 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Anđelković: Srpska i Dodik nude Bošnjacima dogovor u interesu svih naroda u BiH

Republika Srpska nudi Sarajevu nešto što je u interesu Bošnjaka, a to je oslobađanje od neokolonijalne zavisnosti od stranaca, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković, povodom poziva predsjednika Srpske Milorada Dodika da se u BiH tri naroda i dva entiteta dogovore, ali bez stranaca.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Prema Anđelkovićevim riječima, ako Bošnjaci žele nezavisnu BiH, onda je valjda cilj da sami odlučuju o njenoj sudbini, a ne da im neko sa strane diktira uslove, odnosno rješava šta će biti u BiH.

- Tako da prijedlog Republike Srpske nije samo u interesu srpskog naroda, već je u interesu svih naroda BiH, jer samo kroz autentičan dijalog, odnosno kroz dogovor, svi narodi mogu da zaštite svoje interese - istakao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, dok god neki u BiH prihvataju da stranci arbitriraju, ti stranci će, prije svega, štititi svoje interese, jer im nije cilj da narodi BiH žive u harmoniji i da se razvijaju, već da postignu neke svoje veće geopolitičke interese, pa onda BiH tretiraju kao monetu za potkusurivanje.

- Otuda prijedlog Republike Srpske je krajnje racionalan, koji ništa unaprijed ne nameće, osim što nudi autentičan dijalog, gdje bi se kroz prave razgovore došlo do nekih rješenja. Ko ne vidi da je to u interesu ni Bošnjaka, taj radi najviše protiv Bošnjaka - istakao je Anđelković.

On je ukazao da je Dodik potpuno u pravu kada kaže da stranci neće moći ništa da nametnu što Sarajevo želi, nego jedino mogu da izazovu probleme za sve narode BiH.

Komentarišući pojačane ekstremističke i antisrpske izjave sarajevskih političara i prijetnje ratom, i da li je zbog toga ugrožena bezbjednost predsjednika Srpske kada odlazi u Sarajevo, Anđelković je rekao da nijedan Srbin koji se nađe na teritoriji FBiH, prije svega Dodik, nije bezbjedan.

Anđelković je rekao da bošnjački političari shvataju da njihov hegemonistički velikobošnjački projekat propada.

On je naveo da su bošnjački političari stalno bili uvjereni da će neko sa Zapada da im realizuje ratne ciljeve koje nisu mogli da ostvare od 1992. do 1995. godine, a da sada polako shvataju da je to nemoguće.

- A mnogi su na toj ekstremističkoj priči izgradili karijere i sada kada treba da pogledaju svoj narod u oči da mu kažu da je ta priča propala, odgovaraju ekstremističkim zaoštravanjem stvari, kako bi kupili još malo vremena - rekao je Anđelković.

Naravno, dodao je on, posljedica toga je stvaranje potpuno nenormalne atmosfere, koja kreće da dovede do ekscesa.

- Јasno je da svi Srbi koji se nađu na teritoriji FBiH, a prije svega Dodik prema kome u najvećoj mjeri usmjerena mržnja, nisu više bezbjedni - istakao je Anđelković.

On je rekao da se tamo generiše atmosfera kakva je postojala 1991. i 1992. godine, te podsjetio da se sve to završilo ubistvom srpskog svata, napadom na srpsku svadbu, a potom otpočinjanjem rata.

- Mislim da više nema prostora za rat, ali ima prostora za strašne ekscese. Otuda trebalo bi ozbiljno razmisliti o bezbjednosti Dodika i do daljnjeg preispitati da li ima smisla da srpski kadrovi odlaze u Sarajevo - rekao je Anđelković.

Dodik je juče rekao da Srpska nudi dijalog domaćih izabranih političara, predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta, bez miješanja stranaca, te poručio Bošnjacima da prestanu da rade protiv Srpske, ako žele da BiH opstane.