latinica  ћирилица
16/07/2024 |  13:46 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Preminuo Drago Trkulja

Danas je u Banjaluci u 85. godini života preminuo profesor  Drago Trkulja, nekadašnji direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Drago Trkulja -
Drago Trkulja

Trkulja je rođen u Sanskom Mostu 1939. godine gdje je završio Gimanziju, a diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Zagrebu 1964. godine.

Postdiplomske studije i doktorat završio je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu na temu Seizmičnost banjalučkog regiona.

U svom radu i karijeri bio je autor na više desetina stručnih radova, projekata i studija od kojih se najviše odnosilo na oblast geotehničkih nauka, seizmologiju, sa posebnim osvrtom na banjalučki zemljotres.

Bio je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci na predmetu Inženjerska geologija, a poseban doprinos radu i razvoju dao je Republičkom hidrometeorološkom zavodu gdje je u periodu od 2001. do 2007. obavljao funkciju direktora do penzionisanja.

U tom periodu dao je veliki doprinos razvoju seizmološkog monitoringa na teritoriji Republike Srpske i izučavanju zemljotresa kao pojave.

Takođe je vršio značajne funkcije u zajednici za seizmologiju Јugoslavije gdje je bio predsjednik Izvršnog odbora u dva mandata.

Za svoj rad je dobio više međunarodnih priznanja gdje se izdvaja Zahvalinica zajednice za seizmologu Јugoslavije 1987. godine.

Pored svih dostignuća Trkulja je bio posvećen otac, muž, kolega, mentor i učitelj mnogih mladih stručnjaka koji su imali privilegiju da rade sa njim i uče od njega.

Sahrana će se obaviti u četvrtak, 18. jula u 12 časova na Perduvovom groblju u Banjaluci.