latinica  ћирилица
16/07/2024 |  14:21 ⇒ 14:29 | Autor: SRNA

U Sloveniji pronađena japanska buba - napada više od 300 vrsta biljaka

Јapanska buba, štetočina koja napada više od 300 vrsta gajenih i samoniklih biljaka, pronađena je prvi put u Sloveniji, saopšteno je danas iz Uprave za bezbjednu hranu, veterinu i zaštitu bilja.
Vinograd (Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO, ilustracija) -
Vinograd (Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO, ilustracija)

U saopštenju se stanovništvo upozorava da obrate pažnju i štetu na biljkama i svaku sumnju odmah prijave upravi, prenijeli su slovenački mediji.

Јapanska buba spada u 20 najvećih karantinskih štetočina u EU, hrani se listovima, cvjetovima ili plodovima vinove loze, kukuruza, trešnje, breskve, nektarine, jabuke, pasulja, soje, javora, lipe, divljeg kestena i mnogih drugih biljaka.

Larve se nalaze u zemljištu, gdje nanose štetu jedući uglavnom korijenje travnatog rogoza, navedeno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Јapanska buba pronađena je u feromonskim zamkama na odmorištu auto-puta Lukovica, gdje je vjerovatno došla vozilom iz oblasti u sjevernoj Italiji. Rasprostranjena je u Pijemontu i Lombardiji u Italiji i u kantonu Tičino u Švajcarskoj. Odatle se transportuje u druga područja pomoću vozila kao što su kamioni, automobili, vozovi ili avioni.

Pojedinačne bube su nekoliko puta pronađene u feromonskim zamkama na drugim mjestima u Italiji, Švajcarskoj i Njemačkoj.

U Sloveniji program istraživanja sprovode stručnjaci Poljoprivrednog instituta Slovenije, a učestvuju i odjeljenja za zaštitu bilja Poljoprivredno šumarskih zavoda Nova Gorica, Novo Mesto i Maribor i Instituta za hmeljarstvo i pivarstvo Slovenije.

Utvrđivanje prisustva vrši se uz pomoć feromonskih zamki, a cilj je da se što ranije otkrije moguće prisustvo štetočine, jer je to jedini način da se spriječi njeno širenje.

Uprava je prošle godine pripremila plan hitnih mjera za japansku bubu. Јapanska buba ima ovalno tijelo, glava i grudni koš su metalno zelene boje, a pokrovi su braon. Dugačka je osam do 11 milimetara i široka pet do sedam milimetara.