latinica  ћирилица
16/07/2024 |  14:52 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Kusturić: Zahtjev ponovo poslat za helikopter Srbije; Odgovornost za ugrožena mjesta, snosiće MIP BiH (VIDEO)

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić za RTRS rekao je da četvrti dan nakon požara u Gacku ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez govori o ovom problemu. Iako je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije poslalo ponovo zahtjev Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara BiH, odgovora još nema.
Boban Kusturić - Foto: RTRS
Boban KusturićFoto: RTRS

Kusturić kaže da je iz pouzdanih izvora Ministarstva vanjskih poslova Srbije dobio informaciju, da su u nedjelju poslali zahtjev Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara BiH za polijetanje helikoptera, ali do danas nisu dobili odgovor.

- Danas su ponovo poslali zahtjev. A primjera radi, jutros je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije poslalo zahtjev Sjevernoj Makedoniji. I dobili su odmah odgovor - navodi Kusturić.

Istakao je da helikopter Srbije već tamo gasi požar.

- Nije mi jasno zbog čega to ne dozvoljavaju ovdje. Zbog čega se ovo politizuje i zašto to rade u MIP BiH. To je valjda samo njima jasno. Јoš jednom na ovaj način apelujem da nas profesionalce puste da radimo svoj posao. Samo neka nam ne odmažu - istakao je Kusturić.

Kusturić kaže da s punim pravom može reći da odgovornost za ugrožavanje mjesta, koja su zahvaćena požarom, snosi MIP BiH.

- Helikopterski servis Republike Srpske kada su požari na području FBiH ili bilo gdje drugo u pitanju, sami se ponudimo i dođemo da pomognemo ljudima. Tako smo radili i prethodnih godina. Što se tiče helikoptera Srbije, u dogovoru sa Vladom Srbije i našim specijalnim i paralelnim odnosima, dobili smo helikopter koji bi ovdje bio na dežurstvu 24 sata, a isključivo za gašenje požara - kaže Kusturić.

Navodi da taj helikopter može da poleti za deset minuta.

- Požari su situacije, kao i medicinske evakuacije. Svaki minut je dragocjen. Kada jedan helikopter dođe u pravo vrijeme na mjesto požara, može da uradi više nego deset helikoptera, koji dođu nakon sat vremena. Visoke su temperature, požar se jako brzo širi, tako da je brzo i pravovremeno reagovanje najbitnija stvar - istakao je Kusturić.