latinica  ћирилица
16/07/2024 |  15:31 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

Dodik: Nadamo se dobroj saradnji sa novim ambasadorom SAD; Sa Marfijem je to bilo nemoguće

U očekivanju dolaska novog ambasadora SAD u BiH, izražavamo nadu u ponovni početak afirmativne i dobre saradnje u postizanju napretka i stabilnosti u BiH, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Iks nalogu.
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official) -
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official)

- Sa sadašnjim ambasadorom Majklom Marfijem to nije bilo moguće jer je njegov odnos bio navijački i pristrasan, na strani Bošnjaka. On je u odnose unio nedopustiv nivo ličnog i mrzilačkog prema Srbima i Republici Srpskoj - naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da "Dejtonski mirovni sporazum spada među najvažnija međunarodna dokumenta, a njegovo stvaranje i stupanje na snagu bilo je nemoguće bez posredovanja američke strane".

- Razumijevanje procesa, okolnosti i specifičnih odnosa koji prate politički život u BiH ključ je podrške ukupne međunarodne zajednice za očuvanje dejtonskih principa na kojima počivaju mir, prosperitet i stabilnost u BiH i regionu. Pozdravljamo i očekujemo saradnju na osnovama uzajamnog poštovanja i nemiješanja u unutrašnja pitanja od strane diplomata u BiH - naveo je Dodik.