latinica  ћирилица
16/07/2024 |  17:04 ⇒ 17:56 | Autor: sputniknews.com

Lavrov u Njujorku: Amerika još jednom unizila Njemačku

SAD su unizile Njemačku svojom odlukom da tamo rasporede američke rakete velikog dometa, saopštio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na sjednici Saveta bezbjednosti UN.
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV - arhiva) -
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV - arhiva)

- Danas vidimo još jedno poniženje Njemačke, čija vlada je bespogovorno prihvatila odluku SAD da razmjesti na njemačkoj teritoriji iznajmljene američke rakete srednjeg dometa - rekao je Lavrov tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN o multilateralnoj saradnji u interesu stvaranja pravednijeg, demokratskog i održivog svjetskog poretka.

Ranije je Pentagon saopštio da će Sjedinjene Države 2026. godine početi da raspoređuju u Njemačkoj ofanzivne sisteme koji su većeg dometa od onih koje se već nalazi u Evropi.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov rekao je da će Rusija mirno, bez nervoze i emocija, izraditi vojni odgovor na američke planove.

Rješavanje krize u Evropi

Rješavanje evropske krize mora da bude praćeno konkretnim koracima za otklanjanje prijetnji Rusiji koje dolaze sa Zapada, izjavio je Lavrov.

- Neophodno je jednom za svagda otkloniti osnovne uzroke krize koja je izbila u Evropi... Političko i diplomatsko rješenje mora da bude praćeno konkretnim koracima za otklanjanje prijetnji Ruskoj Federaciji koje potiču iz zapadnog evroatlantskog regiona - rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je uslove za uspostavljanje održivog mira u Ukrajini iznio ruski predsjednik Vladimir Putin.