latinica  ћирилица
16/07/2024 |  17:55 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Lavrov: Kolektivni Zapad krši Dejtonski sporazum

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u Savjetu bezbjednosti UN da kolektivni Zapad krši Dejtonski sporazum i mnoge duge odluke i rezolucije UN po komandi koja dolazi iz Bijele kuće.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

Lavrov je u okviru debate o temi "Multilateralna saradnja u interesu stvaranja pravednog, demokratskog i održivog svjetskog poretka", rekao da kolektivni Zapad tumači najvažnije komponente međunarodnog prava, Povelju UN i rješenja Savjeta bezbjednosti UN onako kako mu odgovara i u odnosu na komandu koju dobija iz Bijele kuće.

- Krši i Rezoluciju 1031 na kojoj počiva Dejtonski sporazum na osnovu principa konstitutivnosti tri naroda i dva entiteta - rekao je Lavrov, prenosi RT Balkan.

On je istakao da sve države u Savjetu bezbjednosti ne poštuju ključan princip Povelje UN – suverenu jednakosti svih država.

- SAD vjeruju u sopstvenu izuzetnost i od drugih država traže da im budu poslušne nauštrb sopstvenih nacionalnih interesa - rekao je Lavrov.

On je naveo da je Njemačka samu sebe ponizila kada je po odluci iz Vašingtona, kako to priznaju sami njemački zvaničnici, razmjestila u svojoj državi američke rakete dugog dometa.

Lavrov je naglasio i da je NATO neprekidnim širenjem, uprkos upozorenjima iz Moskve koja su pristizala dugi niz godina, isprovocirao ukrajinsku krizu, koja je počela s državnim prevratim 2014. godine u organizaciji Amerike kako bi pokorila Rusiju.

Prema njegovim riječima, Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju kako bi uklonila bezbjednosnu prijetnju, zaštitila ljude koji se osjećaju dijelom ruske kulture i žive na zemlji na kojima su živjeli i njihovi preci.

Lavrov je naglasio da je administracija američkog predsjednika SAD DŽozefa Bajdena u krajnje opasnoj zabludi jer vjeruje da u novom globalnom ratu neće stradati SAD, već njihovi evropski saveznici.

Rusija je 1. jula preuzela predsjedavanje Savjetu bezbjednosti UN na mjesec dana.