latinica  ћирилица
16/07/2024 |  18:02 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Trninić: Pokrenuta inicijativa za kupovinu helikoptera (FOTO/VIDEO)

Kada je u pitanju gašenje požara, najbitnije je da se pravovremeno reaguje, rečeno je tokom razgovora Borisa Trninića, direktora RUCZ sa Ognjenom Milinkovićem, načelnikom opštine Gacko.
Gacko, sastanak - Foto: RTRS
Gacko, sastanakFoto: RTRS

Poslednji požar na području ove opštine pokazao je da je koordinacija između lokalnih i republičkih institucija bila brza, i da je, zahvaljujući intervenciji helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske spriječena veća šteta i širenje požara.

Inače, požar na planini Baba, na jednom malom dijelu danas se bio aktivirao, ali se smirio bez ljudskog učešća. U pripravnosti su posada i helikopter, i vatrogasci TVSЈ Gacko.

Kada je u pitanju angažovanje helikoptera MUP-a Srbije, Trninić je rekao da je jedina smetnja, u ovom slučaju, ministar inostranih poslova u Savjetu ministar Elmedin Konaković.

Civilna zaštita u Gacku (foto: RTRS)

- Mogućnost i namjena korišćenja tog helikoptera nije samo za Srpsku nego i za FBiH, i isključivo je humanitarnog karaktera, te se ne smije upotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe - rekao je Trninić.

Trninić je rekao da je pokrenuta inicijativa za kupovinu jednog helikoptera koji bi bi isključivo korišten za gašenje požara, s obzirom na to da helikopter Helikopterskog servisa u jednom trenutku moze da bude preopterećen obavezama koje ima Helikopterski servis.

Povezane vijesti:

Gacko: Vatrogasci i Helikopterski servis Srpske i dalje u pripravnosti (FOTO/VIDEO)