latinica  ћирилица
16/07/2024 |  18:10 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Toplotni talas dostiže svoj maksimum; I dalje natprosječno tople noći (VIDEO)

Toplotni talas dostiže svoj maksimum! Danas do 40 stepeni u Republici Srpskoj, a tokom najtoplijeg dijela dana naša ekipa na ulicama je izmjerila vrtoglavih 50 stepeni Celzijusa. Zahlađenja neće biti ni noću, upozoravaju meteorolozi.
Toplotni talas (Foto: EPA/JIM LO SCALZO) -
Toplotni talas (Foto: EPA/JIM LO SCALZO)

Spas je u zatvorenim i klimatizovanim prostorijama, pa je danas oboren i ljetni rekord u potrošnji struje.

Najviša izmjerena temperatura danas u Višegradu 40 stepeni. Nezapamćeni toplotni talas - kažu građani Srpske.

Subjektivni osjećaj građana nije daleko od stvarnog. Iako je prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, najviša dnevna temperatura u Banjaluci bila 35 stepeni, na vrelom asfaltu, prema našem mjerenju, dostizala je vrtoglavih 50. U automobilu čak i više! U Bijeljini samo nekoliko stepeni niže.

Sve se dešava po scenariju koji su stručnjaci predviđali prije NEKOLIKO godina. Kažu, osnovni uzrok su klimatske promjene. Podsjećaju da smo nekada u toku godine imali samo jedan ili dva toplotna talasa.

- U principu je jedan ili dva a mi danas imamo pet ili šest, temperature preko 35 stepeni koje traju pet ili šest dana. Ovaj talas traje već 10 dana očekuje se da traje još pet ili šest dana, tako sigurno niej bilo u istorijskoj prošlosti a ono što nas očekuje u budućnosti na žalost, povećanje ovakvih ekstrema i duže trajanje ovih toplotnih talasa - rekao je klimatolog Goran Trbić.

Sa tropskim vrelinama suočava se i region. Oni koji spas traže na obalama Hrvatske, sve rjeđe ga pronalaze jer temperature more dostižu gotovo 30 stepeni.

Rezultat je to pomjeranja morske granice - između toplog i hladnog, prije 3 decenije bila je na 25 metara danas na 50 – objašnjavaju stručnjaci.

- Što je jako jako loše, možemo usporediti recimo u Zagrebu je sad 35 pa sad da bude 70 stupnjeva, ne bi nam bilo lako i to se dešava duplo veća temperatura na tim dubinama nego što je uobičajeno prije 30 godina. To je tipičan primjer klimatskih promjen ai povećanog zagrijavanja mora - istakao je morski biolog PMF-a u Zagrebu Petar Kružić.

U Srbiji danima crveni meteo-alarm zbog opasnog vremena izazvanog ekstremnim temperaturama. Od meteorologa stižu ohrabrujuće prognoze.

- Naredna sedmica maksimalna temperatura 32, 33 stepena dakle ipak nešto prijatnije toplo vreme. Biće kiše, ali će minimalne temperature biti u onome što u meteorologiji zovemo tropska noć dakle preko 20 stepeni - istakao je meteorolog Goran Mihajlović.

Ohrabrujuće nisu prognoze za dalju budućnost - svaki mjesec u posljednjih godinu dana dostigao je ili probio prag od jedan i po stepen od granice zagrijavanja po Pariskom sporazumu iz 2015. godine.