latinica  ћирилица
16/07/2024 |  18:18 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Helez potvrdio da sa Konakovićem blokira prelet srpskom helikopteru (VIDEO)

Ministarstva u Savjetu ministara kojima rukovode Bošnjaci još ne dozvoljavaju dolazak helikoptera iz Srbije koji bi učestvovao u gašenju požara. Zbog toga snose odgovornost što požar u Hercegovini još nije ugašen, upozoreno je iz Republike Srpske. Zukanu Helezu i Elmedinu Konakoviću ne smeta helikopter koji bi gasio požar, već zato što je iz Srbije, kaže zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komsije za odbranu i bezbjednost Radovan Kovačević. Podsjećamo, Helez je praktično poručio da pomoć iz Srbije nije dobrodošla jer postoje domaći helikopteri koji mogu da gase požare.
Helikopter za gašenje požara, Srbija (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Helikopter za gašenje požara, Srbija (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Sarajevu svojevremeno nije smetalo da kanaderi iz Hrvatske gase požare po Zapadnoj Hercegovini. Potpuno je druga priča kada je u pitanju pomoć iz Srbije. Poziv vlasti Republike Srpske Beogradu da pošalje namjenski helikopter i pomogne u borbi protiv vatrene stihije oko Gacka, ministar Zukan Helez nazvao je nekorektnim jer kako kaže postoje vlastiti resursi.

- OS BiH raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i protivpožarnim vedrima, kapaciteta od 1.000 litara, te su potpuno spremni za zadatke gašenja požara - naveli su u saopštenju Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Helikopter koji je Srbija danas uputila u Sjevernu Makedoniju kao pomoć u gašenju šumskih požara u toj državi nosi 5 tona vode, duplo više nego oba helikoptera OS BiH zajedno. Ipak, bošnjački političari blokirali su dolazak helikoptera iz Srbije.

- Mi smo spremni da djelujemo na teritoriji Republike Srpske odnosno BiH, čekamo da se završe znači te procedure da pomognemo u gašenju požara - naveo je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Nakon četvorodnevne borbe i stavljanja požara oko Gacka pod kontrolu, te saglasnosti nema. Umjesto da odobre dolazak helikoptera iz Srbije koji bi udružen sa Helikopterskim servisom Republike Srpske dejstvovao po požarištu, političko Sarajevo bira opstrukciju, iritira Srbe i politizuje situaciju.

- Požari su situacije kao i u medicinskim evakuacijama, svaki minut je dragocjen. Јedan helikopter koji dođe u pravo vrijeme na mjesto požara može da uradi više nego 10 helikoptera koji stignu nakon sat vremena. Helikopter iz Srbije već je u Makedoniji i gasi požare pomaže ljudima. Zbog čega to ne dozvoljavaju ovdje meni apsolutno nije jasno - poručio je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Radovan Kovačević, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH, istakao je da se stvari moraju nazvati pravim imenom.

- Moramo stvari da nazovemo pravim imenovom, nije ovdje problem helikopter koji bi gasio požar, ovdje je problem što je iz Srbije i očigledno je daje Zukana Heleza i Dinu Konakovića sporno sve što dolazi iz Srbije i sve što ima srpsko ime. Dakle helikopter iz Srbije je potreban i ne treba tražiti bilo kakve razloge da se to onemogući - poručio je Kovačević.

Prvi korak u angažovanju helikoptera OS je obraćanje Ministarstvu bezbjednosti koje potom upućuje molbu Ministarstvu odbrane. Upotrebu na kraju odobrava Predsjedništvo. Tek tada helikopteri mogu da polete iz Sarajeva, u ovom slučaju ka Hercegovini. Ekstremno kopmplikovana situacija a vatra ne čeka. Srećom, Srpska ima sopstveni Helikopterski servis koji, uz vanredne napore gatački vatragosaca,požar drži pod kontrolom.