latinica  ћирилица
16/07/2024 |  18:45 ⇒ 18:51 | Autor: SRNA

Vulin: Da li će neko iz Albanije ili NATO odgovorati za logor tzv. OVK u Kukešu?

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio povodom presude bivšem pripadniku terorističke tzv. OVK Pjetru Šalji za zločine nad Albancima da ostaje bez odgovora odakle na albanskoj teritoriji logor tzv. OVK i da li je neko iz Albanije i NATO-a za to odgovoran i da li će odgovarati.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Navodeći da je Šalja pred sudom u Hagu osuđen na 18 godina zatvora jer je u logoru u Kukešu "mučio Šiptare za koje je tzv. OVK smatrao da su ili lojalni Srbiji ili da nisu lojalni tzv. OVK", Vulin je napomenuo da još nijedan pripadnik tzv. OVK nije osuđen za brojna zvjerstva nad Srbima.

- Ma kako bila blaga kazna, to je bar neka utjeha za žrtve, ali ne može biti ni utjehe ni opravdanja što nijedan pripadnik tzv. OVK nije osuđen za brojna zvjerstva prema Srbima svih vjera, prema vojnicima, policajcima i civilima 1998, 1999. godine - navodi Vulin.

On je naglasio da presuda Šalji otvara brojna pitanja, a prvo je da li je u logorima tzv. OVK bilo Srba i koji sud će to utvrditi i kazniti.

- Za one koji su zaboravili, blizu Kukeša je nekažnjeno postojala "Žuta kuća". Samo da ne zaboravimo mi Srbi, svi ostali već jesu - istakao je Vulin.

Specijalizovano vijeće takozvanog Kosova u Hagu osudilo je bivšeg pripadnika tzv. OVK Pjetra Šalju na 18 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim albanskim pritvorenicima u Kukešu, u Albaniji, u ljeto 1999. godine.