latinica  ћирилица
16/07/2024 |  19:41 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Barlovci kod Banjaluke: Zbog nedostatka vode farme peradi u velikim problemima (VIDEO)

Rezultate rada banjalukog Vodovoda na svojoj koži osjete korisnici. Najteža situacija je u Barlovcima, mjestu nadomak Banjaluke. Bez vode su više od 20 dana. Nekima su zbog nedostatka vode uginule i životinje. Takav slučaj desio se na preradarskoj farmi u domaćinstvu Gojković. Nadležne pitaju, ko će odgovarati za nastalu štetu, jer obećanja im, kažu, neće obezbijediti vodu.
preradarske farme - Foto: RTRS
preradarske farmeFoto: RTRS

U zoru, prije nego što temperatura poraste, Predrag Gojković svakodnevno pređe nekoliko kilometara kako bi dopremio vodu. Dnevno mu, samo za preradarsku farmu, treba oko 300 litara vode. Snage i volje mu ponestaje, ali zbog farme prinuđen je da traga za vodom.

- Šta će životinje, one ne znaju da nema vode njima niko nije rekao da nema, one same traže. Vrućine su velike, po ovim temepraturama njima vode treba, evo sad dole da siđete vidjećete prazno, nema - istakao je mještanin Barlovca Predrag Gojković.

Došao je iz Australije, vratio se u rodno mjesto, osnovao farmu kako bi na njoj radio i živio, a sada, kaže, jedva preživljava.

Ovako je mjesec dana. Farma od 300 kokoši svakodnevno se smanjuje. Do sada je zbog nedostatka vode, uginulo njih 20. Ako voda uskoro ne dođe strahuju da bi materjalna šteta mogla biti i veća.

Desetine domaćinstava u Barlovcima, udaljenim nekoliko kilometara od Banjaluke suočava se sa istim problemom. Mještani više ne traže krivca, već rješenje.

- Ne ide mi u glavu da neko može da manipuliše sa 15 hiljada ljudi. Pazite,Barlovci, Dragočaj, Prijakovci, Ramići, tu živi 15 hiljada ljudi oni nemaju vode dvadeset dana. Nemaju osnovne elementarne potrebe - naglasio je Milan Vučković, mještanin Baelovaca.

Gradonačelnik Banjaluke i danas bez konkretog odgovora. Ponavlja isto, problem je, kaže, u velikoj potrošnji i dotrajalim vodovodnim cijevima.

- Grad ima još podsistema. Јedna kuća bez vode to je velika muka, moramo biti solidarni, mi svakodnevnom dopremamo cisterne vode i galone - rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Cisterne kažu, mještani Barlovaca ne viđaju tako često, a potrebna im je najmanje jedna dnevno. Dok aktuelna gradska vlast ne riješi problem sa vodosnadbjevanjem, ne preostaje im ništa drugo, kažu, nego da ponovo izađu na ulice i ponovo ukažu na svoje probleme.