latinica  ћирилица
16/07/2024 |  20:35 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Ambasadori PIK-a o Izbornom zakonu Srpske i Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK) saopštili su da se nedavnim objavljivanjem Izbornog zakona Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u Službenom glasniku Republike Srpske nastoje uzurpirati nadležnosti Centralne izborne komisije BiH i stvoriti paralelni zakonski okviri
PIK - Foto: RTRS
PIKFoto: RTRS

- Ovi zakoni, kao takvi, krše Izborni zakon BiH i predstavljaju rizik za provođenje predstojećih izbora. Međunarodna zajednica neće dozvoliti nikakvo podrivanje nadležnosti države kroz uspostavljanje paralelnog izbornog sistema u Srpskoj. Pozivamo relevantne političke subjekte da osiguraju zaštitu zemlje podnošenjem zahtjeva za ocjenu usklađenosti ovih zakona sa ustavnim i pravnim poretkom BiH - navodi se u saopštenju.

Ambasadori PIK-a naglašavaju "opasne i destabilizirajuće" posljedice napada na Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i ustavno-pravni poredak.

- Takvi napadi uključuju i zakonodavne i političke aktivnosti kojima se pokušavaju narušiti nadležnosti države. Upravni odbor podsjeća aktere da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente da odgovori na ove aktivnosti i potpuno je ujedinjena u potrebi zaštite suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera ove zemlje - istakli su i saopštenju.

Ambasadori UO PIK-a kažu da entiteti unutar BiH nisu države.

- Oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju sopstveni suverenitet. Suverenitet počiva na BiH kao jedinstvenoj zemlji, čiji je teritorijalni integritet zagarantovan Opšptim okvirnim sporazumom za mir. Opšti okvirni sporazum za mir utvrđuje kontinuirano postojanje oba entiteta. Ambasadori UO PIK-a takođe odlučno odbacuju lažni narativ da je postojanje Republike Srpske ugroženo ili osporavano od strane bilo kojeg lokalnog ili međunarodnog subjekta - istakli su.