latinica  ћирилица
16/07/2024 |  21:54 ⇒ 21:58 | Autor: sputniknews.com

Amerika odbacila prijedlog Lavrova

Portparol Stejt departmenta SAD Metju Miler odbacio je prijedlog ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da se otklone uzroci krize u Ukrajini, tvrdeći da Rusiji navodno "niko ne prijeti".
Stejt department (foto: EPA/MIKE THEILER - ilustracija) -
Stejt department (foto: EPA/MIKE THEILER - ilustracija)

- Problem sa formulacijom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova je u tome što niko u Evropi ne prijeti Rusiji - rekao je Miler, komentarišući obraćanje šefa ruske diplomatije u UN.

Po riječima američkog diplomate, to što Rusija shvata kao prijetnju u stvari je "demokratija koja funkcioniše na njenim granicama".

- Ne postoji nikakva vojna prijetnja i niko nije prijetio Rusiji da će joj oduzeti teritoriju, njene zemlje. Stoga odbacujemo takvo viđenje situacije i nastavićemo da sarađujemo sa našim ukrajinskim partnerima kako bismo osigurali da na kraju diplomatija okonča ovaj sukob postizanjem ne samo mira, već pravednog i trajnog mira - rekao je Miler.

Kako je Lavrov ranije izjavio na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, Moskva predlaže da se otklone osnovni uzroci ukrajinske krize, a rješavanje aktuelnog sukoba trebalo bi da obuhvati i eliminisanje prijetnji po Rusiju koje dolaze iz zapadnih zemalja.