latinica  ћирилица
16/07/2024 |  22:35 ⇒ 22:35 | Autor: TANЈUG

Đurić: Prisustvo srpske delegacije na Samitu NATO-a bila "moćna poruka"

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zemlja koja pokušava da ponovo izgradi veze sa Zapadom, i da je prisustvo srpske delegacije na Samitu NATO-a u Vašingtonu prošle sedmice bila "moćna poruka".
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije) -
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

- Tu sam zato što vjerujem da je to u nacionalnom interesu Srbije - rekao je Đurić u intervjuu za Nešnel rivju.

Istakao je da je u Vašington otputovao kako bi prenio poruku da Srbija želi da ima "konstruktivnu ulogu u regionalnim i globalnim politikama, shodno svojim malim kapacitetima - kao i da "osvježi sliku koju ljudi imaju o Srbiji", pogotovo zato što je "većina o Srbiji čula tokom devedesetih, što nije najbolja slika".

Đurić je rekao da je na marginama Samita kratko razgovarao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i da ga je pozvao da posjeti Srbiju, dodajući da je u razgovorima sa predstavnicima Bijele kuće i američkog Stejt departmenta fokus bio na mogućim investicijama SAD u energetske projekte.

Naveo je da bi potencijalna investicija u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara u sektor solarne energije u Srbiji pomogla da Srbija diversifikuje svoje energetske izvore, pošto uglavnom u tom polju zavisi od Rusije.

Đurić je istakao da Srbija ima pravo da nastavi da održava bliske veze s Moskvom i Pekingom, pošto već teži članstvu u EU i strateškom dijalogu s Vašingtonom.

- Ideja je da Srbija bude moderna zemlja sa punim članstvom u evropskoj zajednici - rekao je Đurić, dodajući da je Beograd posvećen da sprovede reforme kako bi ostvario članstvo u EU do 2027, što je, kako je rekao, cilj svih političkih stranaka koje imaju predstavnike u vladi Srbije.

On je istakao da je pozicija Srbije "kompleksna" kad je riječ o ratu u Ukrajini.

- Samo pogledajte mapu, i vidjećete da za Srbiju, s njenim problemima i nasleđem iz devedesetih, nije lako ići putem za koji smo se odlučili - rekao je Đurić.

On je istakao da je Srbija, izabrala "moralnu i legalnu" poziciju utemeljenu na Povelji UN, uprkos kompleksnoj poziciji, poteškoćama, pritiscima i geopolitičkom položaju.

- Želim da naglasim da duboko žalimo zbog ovog konflikta. Želimo da se on što prije završi. Primili smo stotine izbjeglica iz Ukrajine i ponudili razne vrste humanitarne pomoći toj zemlji, i nastavićemo da se zalažemo za prekid stradanja - rekao je Đurić.

Dodao je da je njegov prvi sastanak na funkciji ministra spoljnih poslova bio onaj sa njegovim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.