latinica  ћирилица
17/07/2024 |  07:21 ⇒ 08:19 | Autor: RTRS

Romić: Suđenje napad na ustavne nadležnosti predsjednika (VIDEO)

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić rekao je da suđenje predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću predstavlja napad na ustavne nadležnosti predsjednika kojim se pokušava unišititi integritet Republike Srpske.
Marko Romić - Foto: RTRS
Marko RomićFoto: RTRS

Romić je rekao da se suđenjem pokušava dokazati nešto što u sudskoj praksi nije zabilježeno - da izvršavanje ustavne obaveze može da bude inkriminisano kao krivično djelo.

- To bi značilo da sve što je suprotno odluci visokog predstavnika, a Kristijan Šmit i nije visoki predstavnik, predstavlja krivično djelo - rekao je on.

Romić je naveo da će svjedoci odbrane na današnjem ročištu objasniti funkcionisanje zakonodavnog sistema Republike Srpske.

- Zakonodavni postupak u Republici Srpskoj odvija se tako da sve zakone koje donosi Narodna skupština i koji potom prolaze kroz Vijeće naroda, predsjednik ima pozitivnu ustavnu obavezu da potpiše - pojasnio je Romić.

Romić je rekao da je Sud odbio saslušanje Šmita kao svjedoka, jer bi se time dokazalo da on nema mandat.

- Dokazalo bi se da ne može da donosi zakone, da nije imenovan u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, a i da jeste, dokazalo bi se da nije prekršena nijedna odluka OHR-a ispunjavanjem ustavnih obaveza predsjednika - naveo je on.