latinica  ћирилица
17/07/2024 |  07:44 ⇒ 08:04 | Autor: TANЈUG

Atal: Ne namjeravam da budem sljedeći premijer Francuske

Doskorašnji predsjednik vlade Francuske Gabriel Atal izjavio je danas da "ne nastoji da bude sljedeći premijer", prenijeli su francuski mediji.
Atal i Makron (foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Atal i Makron (foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

- Smatram da je spektakl kojem svjedočimo prilično očajan. Slušamo o nekim ljudima, o strukturama. Stranke su postale važnije od Francuza. Želio bih da mogu da sarađujem i sa republikanskom desnicom i sa socijalnom i demokratskom ljevicom i to ću činiti slobodnije jer ne nastojim da budem sljedeći premijer - rekao je Atal u intervjuu za televiziju TF1.

On je ocijenio da Francuzi očekuju djelovanje koje prevazilazi stranačke podjele i najavio je da će iznijeti prijedlog da se razgovara sa svim političkim organizacijama, osim sa ekstremistima.

- Ova situacija je privremena. Predsjednik Republike će uskoro imati izbor da imenuje novog premijera - izjavio je Gabriel Atal, prenosi dnevnik Figaro.

Francuski predsjednik Emanuel Makron prihvatio je juče ostavku premijera Atala i svih ministara, saopšteno je iz Јelisejske palate.

- Da bi se ovaj period što prije završio, na republikanskim snagama je da zajedno rade na izgradnji okupljanja oko projekata i akcija u službi francuskog naroda - navodi se u saopštenju, a prenosi Figaro.