latinica  ћирилица
17/07/2024 |  08:18 ⇒ 09:34 | Autor: sputniknews.com

Mađarska odgovorila na prijetnje EU: Nećete nas zaustaviti

Odbijanje rukovodstva Evropske unije da razgovara sa Mađarskom i prijetnja bojkotom neće natjerati Budimpeštu da prekine mirovnu misiju za rješavanje ukrajinskog sukoba, izjavio je mađarski premijer spoljnih poslova Peter Sijarto.
Petar Siarto (foto:EPA/VASSIL DONEV) -
Petar Siarto (foto:EPA/VASSIL DONEV)

- Svi proratni političari Evrope odmah nakon početka ove mirovne misije su se digli na noge. Prijetili su nam blokadom, odbijanjem kontakata sa sama, pretili nam ignorisanjem. Znate, takvi napadi nas neće odvratiti od mirovne misije, već nas ohrabruju da uložimo još veće napore za promovisanje mirnog rješavanja ovog rata u Ukrajini - istakao je Sijarto.

On je ovim riječima odgovorio na pitanje da li je mađarsko predsjedavanje u EU dobijalo praktične prijetnje sa praktičnim koracima od rukovodstva EU nakon mirovne misije mađarskog premijera Viktora Orbana.

Istovremeno, on je naglasio da je administracija premijera već navikla na slične napade.

- Mi smo patriotska, a ne mejnstrim Vlada, pod finansijskim smo sankcijama EU. Prema tome, ne shvatam kako nam mogu prijetiti još više - nego sada, dodao je on.

Sijarto se osvrnuo na konferenciju o Ukrajini koja je sredinom juna održana u Švajcarskoj bez učešća Rusije, ocijenivši da bi drugi krug konferencije, prema očekivanjima, mogao da se održi već ove godine, ali da na njoj treba da učestvuje i Moskva.

- Verujem da ako želimo da se uzdamo u uspjeh bilo koje mirovne konferencije, moramo biti sigurni da na njoj prisustvuju obje strane- naglasio je mađarski ministar.

Pored toga, on je komentarisao i na atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, rekavši da to nije bio prvi put da u posljednje vrijeme napadaju političare koji se zalažu za mir i koji su patriote i podsjetio na napad na slovačkog premijera Roberta Fica u maju, koji se protivio isporukama oružja Ukrajini i njenog članstva u NATO-u.

Sijarto je dodao da Mađarska navija za Trampovu pobjedu na predstojećim predsjedničkim izborima u Americi, imajući u vidu da su za vrijeme njegovog prethodnog mandata odnosi SAD i Mađarske bili na visokom nivou.

- Kada je predsednik Tramp bio na vlasti, u svijetu nisu vođeni i nisu pokretani nikakvi ozbiljni ratovi. Sada već dvije i po godine živimo u sijenci rata u našem susjedstvu - zaključio je Sijarto.

Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtijevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list Politiko, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Orban je ranije posjetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Posjeta Moskvi i sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.