latinica  ћирилица
17/07/2024 |  09:17 ⇒ 09:17 | Autor: SRNA

Upozorenje na veoma toplo vrijeme i nastavak tropskih noći

U Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji danas je na snazi crveni meteoalarm zbog ekstremno visoke temperature vazduha, a u ostalim dijelovima Srbije narandžasto upozorenje zbog visoke temperature, ali i žuto zbog grmljavine, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

I danas će biti veoma toplo uz najvišu temperaturu od 35 stepeni Celzijusovih na sjeverozapadu i zapadu do 39 na istoku i jugoistoku zemlje, dok će do kraja sedmice temperatura biti u manjem, postepenom padu.

Sutra će i dalje biti toplo, sa temperaturom vazduha od 35 do 38, a u petak i za vikend u većini mjesta od 32 do 35 stepeni Celzijsuovih. I dalje se očekuju tropske noći u urbanim sredinama.

Očekivana biometeorološka situacija može nepovoljno uticati na hronične bolesnike, naročito na srčane i osobe sa varirajućim krvnim pritiskom, a neophodna je adekvatna zaštita od UV zračenja.

Glavobolja i promjenljivo raspoloženje moguće su kao meteoropatske reakcije, pa se preporučuje adekvatno odijevanje i izbjegavanje većih fizičkih napora.

Kada je riječ o Beogradu, i danas će biti veoma toplo uz najvišu temperaturu oko 37 stepeni Celzijusovih.

Najtoplije ovog jutra je u Beogradu, Velikom Gradištu i Banatskom Karlovcu gdje je u 7.00 časova izmjereno 28 stepeni Celzijusovih, a slijede Ćuprija i Zrenjanin sa 27 stepeni.

U ostalim mjestima temperatura je iznad 20 stepeni, a najhladnije je jutros bilo u Sjenici gdje je izmjereno 14 stepeni. U Sremu i Bačkoj, uz lokalni razvoj oblačnosti, mogući su kratkotrajni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom.