latinica  ћирилица
17/07/2024 |  09:30 ⇒ 12:22 | Autor: TANЈUG

Vučević: Nema zaokružene evropske priče bez Zapadnog Balkana

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, govoreći o članstvu Srbije u EU, da nema zaokružene ervopske priče bez Zapadnog Balkana i poručio da će Srbija nastaviti da radi sve što je do nje, da se razvija, sprovodi reforme koje su u njenom interesu, ali da ostane slobodna i nezavisna država.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

- Od Brisela isto tako zavisi da li želi ili ne želi proširenje. Mi bi željeli da se priključimo EU ne zato što imamo neke snažne emocije ka EU, ne mislim da je EU pitanje emocija, nemaju ni oni međusobno pretjerane emocije već imaju političke i ekonomske interese. Kada to postavimo na racionalni nivo onda vidimo zašto je naš cilj da budemo članice EU - naveo je Vučević za Tanjug.

Iako je bilo bezbroj datuma u protekle 24 godine kada bi Srbija mogla da bude primljena u EU, Vučević kaže da Srbija treba da radi na svom cilju i da plan rasta koji treba da bude usvojen do kraja ljeta u Vladi Srbije iskoriti pametno za razvoj države.

Kako je naveo, brzina evrointegracija ne zavisi samo od Srbije, istakavši da se već tri godine čeka na otvaranju novog klastera.

- Ako možemo da dobijemo zelene linije koridora za prolazak kroz granice za naše kamione bez zadržavanja, ako možemo oko automobilske industrije da dobijemo istu kategorizaciju kao što se proizvodi u EU, to su prednosti za našu državu, a ovi procesi neka idu svojim tokom i nadam se da će biti uspješni, radićemo da budu uspješni - poručio je on.