latinica  ћирилица
17/07/2024 |  09:31 ⇒ 10:16 | Autor: SRNA

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi trebalo biti oko 1,2 miliona, rekao je rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Marko Radić.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

- Sigurno će biti najuspješnija. Prošla godina je rekordna sa 1,112 miliona noćenja, a u ovoj godini očekujem da bude oko 1,2 miliona - istakao je Radić.

On je naveo da su u prvih pet mjeseci ove godine oboreni turistički rekordi u Srpskoj, navodeći da je broj turističkih noćenja veći za oko 20.000 u odnosu na isti period lani.

- Specifično za maj jeste da je prvi put u tom mjesecu prekoračen broj od 100.000 registrovanih noćenja - istakao je Radić.

On je dodao da je ljetnja turistička sezona period sa najširom i najrazvijenijom turističkom ponudom u Srpskoj.

Govoreći o najznačajnijim turističkim događajima u Srpskoj, Radić je podsjetio da se manifestacija "Ljeto na Vrbasu" u Banjaluci održava do 30. jula.

- Ono što slijedi jeste najveći muzički događaj u Republici Srpskoj - `OK fest` i već 18. jula počinju sa noćnim programom i trajaće do 21. jula. Smještajni kapaciteti su popunjeni, međutim ima još mjesta za kampovanje. Rezervacija se može izvršiti na licu mjesta - naveo je Radić.

On je naveo da se u Gradišci u subotu, 20. jula, održava "Vinski park", a u Banjaluci od 1. do 3. avgusta muzički festival "Freš vejv".

Prema njegovim riječima, u Laktašima je 3. avgusta festival zanatskog piva, a u Trebinju od 1. do 14. avgusta "Mjuzik end more" festival klasične muzike koji je najveći u regionu.

On je dodao da će se od 3. do 13. avgusta održati manifestacija "149 godina Nevesinjske olimpijade".

- To je najdugovječnija manifestacija ne samo na prostoru Republike Srpske, nego i šire - naveo je Radić.