latinica  ћирилица
17/07/2024 |  10:08 | Autor: RTRS

Košarac: PIK - samoproglašena institucija u funkciji realizacije antisrpskog koncepta BiH

Savjet za sprovođenja mira u BiH nije dejtonska, već samoproglašena institucija koja je u funkciji realizacije projektovanog antidejtonskog i antisrpskog koncepta BiH, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je ocijenio da je paradoksalno da ta samoorganizovana grupa zapadnih ambasadora komentariše zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

- S kojim pravom to rade? Po kojem osnovu se strane diplomate miješaju u unutrašnja pitanja ove zemlje?! - upitao je Košarac.

On je na Instagramu napisao da njihove optužbe da Srpska uzurpira nadležnosti institucija na nivou BiH i da stvara paralelni zakonski okvir, predstavljaju nosens i školski primjer licemjerstva i dvostrukih aršina kolektivnog zapada.

- Upravno su oni kreatori i promoteri paradejtonskog i paraustavnog sistema, koji od BiH pravi `Frankenštajna` međunarodne zajednice - naveo je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je rekao da je BiH žrtva katastrofalnog eksperimentisanja i iživljavanja frustriranih zapadnih ambasadora, koji na ovom prostoru "bildaju" svoje karijere i krajnje licemjerno pričaju o tobože potrebi da "zaštite suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter ove zemlje".

- Da im je to zaista cilj i istinsko opredjeljenje, prestali bi da se miješaju u unutrašnja pitanja ove zemlje, uskratili podršku nelegitimnom Šmitu, zatvorili OHR i podržali odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH - rekao je Košarac.

Umjesto toga, prema njegovim riječima, kontinuirano se trude da spriječe unutrašnji dogovor i sasijeku sve što pokušavaju domaći politički akteri.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a BiH navode da se nedavnim objavljivanjem Izbornog zakona Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u Službenom glasniku Republike Srpske nastoje uzurpirati nadležnosti Centralne izborne komisije BiH i stvoriti paralelni zakonski okviri.