latinica  ћирилица
17/07/2024 |  10:48 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Dačić: Reagovanje Sarajeva pokazatelj da pogrešni izbori vode u ćorsok

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija spremna da pošalje i protivpožarni helikopter i vatrogasce da pomognu u gašenju požara u Republici Srpskoj i ocijenio da je negativno reagovanje Sarajeva pokazatelj kako pogrešni izbori vode u ćorsokak.
Helikopter MUP-a Srbije (foto: instagram.com/mupsrbije) -
Helikopter MUP-a Srbije (foto: instagram.com/mupsrbije)

- To je pokazatelj dokle se dolazi kada se ide krivim putem. Ako ste negdje na raskrsnici i ako ste skrenuli pogrešno, normalno je da će to da vas odvede u ćorsokak. Ako oni u svemu tome gledaju velikosrpsku agresiju, onda... - istakao je Dačić.

Zbog ovakvog reagovanja Sarajeva Dačić je naveo da je, kada je Sjeverna Makedonija zatražila pomoć, tražio od Skoplja da potvrde da su oni ti koji traže od Srbije da im pošalje ruski protivpožarni helikopter "kamov Ka-32".

On je istakao da je ruski protivpožarni helikopter "kamov" najbolji i nosi najviše vode – čak pet tona vode u jednom naletu, dok takvi helikopteri drugih proizvođača – američki "bel", "erbas" i drugi, nose od 700 litara do i tonu i 200, 300 litara.

- Oni su svi bili oduševljeni što mi uopšte to nudimo /upravo taj helikopter/. To je prvi put da taj helikopter ide van granica zemlje. Mi znamo da će sada svi da nas pritiskaju - rekao je Dačić za televiziju "Pink".

On je naveo da je Srbija na vrijeme i pravilno svrstala vatrogasce i spasilačke jedinice u Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer helikopterska jedinica bez pripadnika policije koji mogu da pomognu vatrogascima u gašenju požara, poplavama, odnosno sistema i logistike MUP-a ne može da funkcioniše.

- Evo sada u Sjevernoj Makedoniji, a i u Republici Srpskoj i BiH vi ne znate sa kim pričate, jer nisu ni u MUP-u, to su posebne agencije. Јedan kaže treba nam ovdje, drugi treba nam tamo, ovaj neće da da dozvolu... - naveo je Dačić.

On je nagovijestio da postoji i mogućnost da u doglednom vremenu Srbija neće moći da pošalje Republici Srpskoj, odnosno BiH ovaj helikopter, jer očekuje da se i ove godine Grčka obrati za pomoć.

- Znamo da će Grčka sigurno da se obrati, jer se obraćaju svake godine i u ovom momentu je spremno 50 vatrogasaca da ide u pomoć, ali sa druge strane imamo obavezu da zaštitimo našu zemlju. Ima dosta požara i kod nas, ali za sada se to dosta brzo rješava", rekao je Dačić.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić pozvao je u ponedjeljak, 15. jula, nadležne u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara da konačno odobre zahtjev Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije za ulazak na područje Gacka gdje je njihova pomoć neophodna u gašenju požara.