latinica  ћирилица
17/07/2024 |  11:27 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Delegacija EU u BiH: U Bratuncu smo odali počast nevinim civilnim žrtvama; Osuđujemo počinioce svih zločina

Delegacija Evropske unije u BiH, zajedno sa diplomatama zemalja članica EU, juče je odala počast nevinim civilnim žrtvama ubijenim na području Birača u okolini Bratunca u periodu od 1992. do 1995. godine, saopšteno je iz ove kancelarije.
Bratunac: Ambasadori položili vijence - Foto: RTRS
Bratunac: Ambasadori položili vijenceFoto: RTRS

- Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama. Nedvosmisleno osuđujemo počinioce svih zločina. Međunarodni i domaći sudovi su iscrpno razmatrali dešavanja tokom rata od 1992. do 1995. godine, te nesporno utvrdili prirodu počinjenih zločina u sudskim presudama, uključujući i Srebrenicu - navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Ističu da je tokom rata od 1992. do 1995. godine širom BiH ubijen veliki broj nevinih civilnih žrtava.

- Važno je sjećati se svih tih žrtava. Svaka od tih žrtava ima svoje najmilije koji čuvaju sjećanje na njih i oplakuju ih. Vijenac je položen njima u spomen. Groblje u Bratuncu na kojem je položen vijenac je mjesno gradsko groblje, gdje su ukopane i nevine civilne žrtve iz rata od 1992. do 1995. godine. Neistinite su tvrdnje da se radi o vojničkom groblju ili da su tu ukopani isključivo poginuli vojnici - ističu u saopštenju.

Јedina namjera je, kažu, sa polaganjem vijenca u Bratuncu bila da "iskažu empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava".

Podsjećamo, direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić poručio je Delegaciji EU u BiH da će "pakleno platiti" za to što su njihovi predstavnici na groblju u Bratuncu odali počast ubijenim srpskim civilima.

Suljagić je na mreži Iks napisao da je "šokiran, potpuno šokiran" time što je Delegacija EU iskazala poštovanje, kako on tvrdi, srpskim vojnicima.