latinica  ћирилица
17/07/2024 |  11:31 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Banjaluka: Hapšenje zbog zelenaštva i iznude

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su lice iz ovog grada čiji su inicijali E.DŽ. zbog zelenaštva i iznude, a prilikom pretresa pronađeno je oko 8.000 KM u različitim valutama i apoenima, mobilni telefoni i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.
Zelenaštvo - Foto: Ustupljena fotografija
ZelenaštvoFoto: Ustupljena fotografija

Lice E.DŽ. uhapšeno je u operativnoj policijskoj akciji "Grin" zbog sumnje da je od oštećenog pod prijetnjom tražilo isplatu duga od 76.000 KM, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Uhapšeno lice je osumnjičeno da je, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, iskorištavalo teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu i lakomislenost oštećenog kojem je u proteklom periodu u više navrata posuđivalo novac i obračunavalo nedozvoljene i nesrazmjerne kamate.

- Od avgusta 2023. godine do momenta prijave, nakon što je oštećenom licu posudilo novac, obračunalo je nedozvoljenu i nesrazmjernu kamatu, te pod prijetnjom napada na život i tijelo oštećenog, tražilo isplatu duga od 76.000 KM - navodi se u saopštenju.

Pretres kuće i drugih prostorija, kao i putničkog vozila koje koristi lice E.DŽ, prilikom čega su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, izvršen je na osnovu naredbe sudije Osnovnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost tužioca banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.

U toku je kriminalistička obrada lica E.DŽ. koje će danas, nakon kriminalističke obrade, biti sprovedeno u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima zelenaštvo u sticaju sa krivičnim djelom iznuda.