latinica  ћирилица
17/07/2024 |  11:40 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

U Bileći odata počast carskoj porodici Romanov i donskim kadetima (VIDEO)

Na ruskom vojnom groblju u Bileći odata je počast ruskoj carskoj porodici Romanov, tragično stradaloj na današnji dan prije 106 godina.
Bileća, sjećanje na carsku porodicu Romanov - Foto: SRNA
Bileća, sjećanje na carsku porodicu RomanovFoto: SRNA

Služen je i pomen za dvadeset pripadnika Donskog kadetskog korpusa, koji su sahranjeni na bilećkom groblju, a koji su nakon oktobarske revolucije emigrirali u tadašnju Kraljevinu Srba Hrvata Slovenaca.

- Nama je izuzetno značajno da se sjećamo ličnosti koje su primjer života u vjeri, žrtvovanja za porodicu, žrtvovanja za otadžbinu i čast - istakao je Miodrag Ljumo Hrnjez iz Zavičajnog kluba "Osvit", koji organizuje zajedničke manifestacije kojima se njeguje kultura sjećanja na zajedničku istoriju ruskog i srpskog naroda.

Miodrag Ljumo Hrnjez, predsjednik Zavičajnog kluba "Osvit iz Bileće", u čijoj organizaciji je služen pomen, rekao je da je izuzetno značajno da sjećati se ovakvih ličnosti kao što je sveti ruski car Nikolaj Drugi i njegova porodica, koji je primjer života u vjeri, žrtvovanja za porodicu, otadžbinu i čast.

- On je žrtvovao svoj narod da bi održao riječ koju je dao našem prestolonasljedniku Aleksandru i stupio u sukob i natjerao tzv. saveznike da izađu u pomoć srpskoj vojsci - dodao je Hrnjez.

I ove godine iz Bileće je upućena poruka da su veze ruskog i srpskog naroda, neraskidive.

- Drago nam je da Bilećani veoma cijene i poštuju sjećanje na carsku porodicu. Vrlo cijenimo i poštujemo stav i rad Zavičajnog kluba "Osvit" i Hrnjeza za ono što radi. Drago je da su Bilećani toliko raspoložni prema Rusiji - navela je Ilja Gladkov, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije.

Viši savjetnik u Ruskom domu u Beogradu Georgi Engelhart napomenuo je da u Bileći postoji veliko poštovanje, iskreno osjećanje i sjećanje na ruske velikane, kao što je bio ruski car Nikolaj.

Ruska carska porodica Romanov-car Nikolaj Drugi, njegova supruga Aleksandra Fjodorovna i njihovo petoro djece Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej, pogubljeni su na današnji dan 1918.godine.

Ubistvo su izvršili boljševički revolucionari u Јekaterinburgu, a uz njih su pogubljeni i članovi carske pratnje.