latinica  ћирилица
17/07/2024 |  11:56 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska bogata mineralnim sirovinama, razvojna šansa za dalji razvoj i napredak

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reako je da su dosadašnja istraživanja pokazala da Srpska obiluje značajnim količinama mineralnih sirovina, koje su danas veoma tražene u zemljama EU i širom svijeta, i da je njihovo iskopavanje velika razvojna šansa i mogućnost za dalji razvoj Republike.
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official) -
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official)

O postojanju mineralnih sirovina u Srpskoj i mogućnostima njihovog iskopavanja i plasiranja na tržište s obzirom da su ta nalazišta u svijetu u znatnoj mjeri iscrpljena, Dodik je rekao da je na prostoru Srpske dobro istražen jedan broj mineralnih sirovina i one se eksploatišu, a to su ugalj, crveni boksiti, gvožđe, olovo i cink, sa pratećim mineralizacijama, bentonit, te vode - pitke, termalne i mineralne.

- Takođe, istraženo je ležište litijuma, magnezijuma i bora na Majevici, na području Lopara, a dalje se provode aktivnosti na istraživanju olova, cinka i prateće mineralizacije kod Foče, na Ozrenu, kod Srebrenice i Bratunca. Bakar, željezo i prateće mineralizacije se istražuju na Sinjakovu, željezo kod Prijedora, dok je područje oko Zvornika interesantno za istraživanje bora, litijuma, natrijuma, kalijuma, stroncijuma i prateće asocijacije elemenata - pojasnio je Dodik za Srnu.

Predsjednik Srpske je rekao da su to ogromna prirodna bogatstva, iako neka od njih još nisu ni istražena, ali ima naznaka da je riječ o značajnim i vrijednim količinama.

- U EU su zalihe određenih mineralnih sirovina kritične, dok na području Republike Srpske već su utvrđena i registrovana bogata ležišta, iako neka nisu istražena ni u manjem stepenu, ali se vode kao pojave koje treba detaljnije ispitati i istražiti, što ćemo raditi u skorije vrijeme. Riječ je o metalima kao što su nikl i kobalt kod Višegrada, antimon kod Novog Goražda, hromiti na Ozrenu, magneziti kod Teslića i Rudog, beril na Motajici, grafitični škriljci na Motajici i kod Foče, silicijske stijene u Sansko-unskom području, na Uzlomcu, kod Mrkonjić Grada, bentonit u rudnicima uglja, bijeli boksiti u boksitnim ležištima, tufovi i zeoliti kod Zvornika i Šnjegotine i geotermalna energija - naglasio je Dodik.

On je rekao da institucije Srpske sa svojim stručnjacima već dugo rade na istraživanju ležišta mineralnih sirovina i sigurno je da će sve aktivnosti u vezi sa tim biti koordinisane sa Srbijom.

- Podržavamo rukovodstvo Srbije da na siguran kolosijek postave istraživanje i eksplataciju minerala, a posebno litijuma i da će njihova iskustva biti dobar primjer i u Republici Srpskoj. Aktivnosti da se iskopavanje ruda opstruiše putem dezinformisanja javnosti od plaćenih aktivista u Srbiji i Srpskoj imaju istu adresu. Najbolji odgovor na njihove rušilačke namjere smo već pripremili a to je poštovanje svih ekoloških standarda i postupanje u skladu sa njima, a sve sa ciljem očuvanja životne sredine kako zbog sadašnjih tako i budućih generacija. Ništa se neće raditi napamet, bez konsultacija sa stručnjacima, već uz sve moguće saglasnosti i garancije ljudi koji poznaju materiju i koji će garantovati ekološku sigurnost - naglasio je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska, kao i za sve do sada voditi odgovornu i suverenu politiku.

- Republika Srpska ima ogromno bogatstvo kada je riječ o mineralnim sirovinama, koje već dugo istražujemo i nastavićemo sa tim aktivnostima, jer je riječ o sirovinama ogromne vrijednosti koje će značiti samo jedno - dalji napredak i razvoj Republike Srpske. I kao što sam već rekao, naše potencijale ćemo pridružiti naporima Srbije i naših drugih prijatelja i partnera. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i u ovoj oblasti vodi odgovornu politiku, prije svega u interesu Srbije i njenih građana - kaže Dodik.

Istakao je da ga treba slušati i slijediti, jer sve što je do sada urađeno u oblasti privrednog, infrastrukturnog i sveukupnog razvoja Srbije je dokaz njegove uspješne politike.

- On nije političar koji daje lako obećanja i ne donosi nepromišljene odluke. Mi iz Srpske vjerujemo da će naši zajednički napori sa Srbijom i Mađarskom, pa zašto ne i sa partnerima kao što je Njemačka, postići najbolje razvojne benefite - zaključio je Dodik.