latinica  ћирилица
17/07/2024 |  12:17 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Proizvođači mogu biti zadovoljni prinosom i kvalitetom strnih žita

Poljoprivredni proizvođači mogu biti zadovoljni ovogodišnjim prinosom i kvalitetom strnih žita - prosječan prinos pšenice na području prijedorske regije iznosi šest tona po hektaru, rekao je viši stručni saradnik u prijedorskoj Kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Duško Komnenović.
Žetva pšenice - Foto: RTRS
Žetva pšeniceFoto: RTRS

- S obzirom na to da je bio sušni period tokom proljeća, proizvođači mogu biti zadovoljni - naveo je Komnenović.

On je rekao da poljoprivrednici mogu biti zadovoljni i kada je riječ o otkupnoj cijeni.

- To je 0,35 KM i uz subvencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i lokalnih zajednica mogu biti zadovoljni i u ovom dijelu - dodao je Komnenović.

On je apelovao da poljoprivredni proizvođači ni u kom slučaju ne spaljuju žetvene ostatke na strništima jer tako uništavaju mikrofloru, ali i izazivaju opasnost.

- Trebalo bi tanjiračama preći strnište kako bi se okrenuo površinski sloj dubine desetak centimetara i tako spriječio gubitak vlage iz dubljih slojeva - rekao je Komnenović.

On je objasnio da treba primijeniti odgovarajuću agrotehnika kako bi se što kvalitetnije razgradili žetveni ostaci.

- Bilo bi dobro da se doda 100 kilograma po hektaru đubriva UREA. Osim toga, sada je idealno vrijeme za podrivanje zemljišta kako bi se razbio plužni đon koji se stvara jednoličnom obradom zemljišta - savjetovao je Komnenović.

On je rekao da su usjevi kukuruza i soje za sada u dobroj kondiciji, osim na pjeskovitim parcelama.

- Padavine bi dobrodošle. Na to ne možemo uticati, osim ako imamo sistem za navodnjavanje - dodao je Komnenović.

On je rekao da je toplotni talas izazvao probleme na farmama za proizvodnju mlijeka jer mliječna grla imju problema zbog temperaturnog šoka.

- Evidentan je pad proizvodnje mlijeka. Na farmama koje ne mogu da primijene savremene metode, imamo i problem sa kvalitetom mlijeka, povećane su somatske ćelije i mikroorganizmi u uzorcima mlijeka - naveo je Komnenović.

On je rekao da mljekari koji nisu u mogućnosti da goveda puste na livade treba da se posvete stvaranju povoljnih uslova u objektima uz pomoć ventilatora, orošivača, održavanjem higijene i dezinfekcijom.

- Problema ima i na farmama za uzgoj svinja. Farmeri se žale na malu konverziju hrane i slab napredak prasadi. Ima i pojava da krmače zasuše u dojenju prasadi - rekao je Komnenović i dodao da farmeri treba maksimalno da se angažuju na uslovima u objektima za uzgoj životinja.