latinica  ћирилица
17/07/2024 |  12:24 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Podrška Dodiku i Lukiću pred Sudom BiH (FOTO)

Pred Sudom BiH, gdje je u toku ročište predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, okupili su se građani i nosioci javnih funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH, kako bi pružili podršku Dodiku i Lukiću.
Podrška Miloradu Dodiku - Foto: RTRS
Podrška Miloradu DodikuFoto: RTRS

Okupljeni su dočekali predsjednika Srpske uz aplauz.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je Tužilaštvo BiH od početka, slušajući određene strane centre moći, pogrešno postavilo proces protiv Dodika i Lukića.

Klokić je rekao da nigdje u svijetu ne postoji, osim u BiH, da pojedini strani centri moći mogu da utiču i na kreiranje zakona, ali i na kreiranje sudskih procesa.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina rekao je da će Republika Srpska iz ovog procesa izaći jača i stabilnija.

- Ne vjerujem da će bilo šta promijeniti, prije svega trebaju poznavati mentalitet srpskog naroda - što su veći pritisci, što su veće ucjene, mi smo sve jači, odlučniji i sve jedinstveniji - rekao je Škipina.

Bivši predsjednik Narodne skupštine Srpske Dragan Kalinić poručio je da okupljeni ispred Suda BiH neće posustati u podršci Dodiku i Lukiću i svemu što oni pravično zastupaju.

- Naša borba se nastavlja. Ovo suđenje je farsa, to će se na kraju i pokazati, ali valja izdržati! Znači, odustajanja nema! Idemo dalje jer se borimo za pravičnu stvar, da dokažemo koliko je ovo sve izokrenuto, naopako pravo, da nema ni prava, niti pravde - rekao je Kalinić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da BiH i njeni narodi neće imati perspektivu sve dok sudbinu ne uzmu u svoje ruke i naglasio da se treba boriti protiv toga da stranci uređuju odnose u zemlji.

- Danas sam ovdje da kažem da trebamo imati pravnu državu i da se borimo za pravo - rekao je Đajić.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je da okupljeni građani ispred Suda BiH pokazuju kako se brani pozicija Srpske.

- Čuli smo dosta kritičara u proteklom periodu na koji način treba da se brani pozicija Republike Srpske, ali smo ovdje svjedoci da samo jedan čovjek trenutno plaća tu cijenu, a to je predsjednik Republike Srpske. Ovdje ima sasvim sigurno dovoljno patriotski osviještenih ljudi koji neće odustati od naših nastajanja da pozicija Republike Srpske ostane onakva kako je definisana Dejtonom - rekao je Amidžić.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je sudski proces kapitulacija jedne strukture koja očigledno želi da se povinuje volji stranaca u BiH.

Košarac je istakao da je je ovaj sudski proces klasična farsa i politički montiran proces.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić rekao je da je sudski proces protiv Dodika i Lukića montiran i da predstavlja običnu farsu.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić izrazio je nadu da će Sud BiH raditi u skladu sa zakonom, a da konačni ishod treba da bude oslobađajuća presuda za obojicu.

- Do ovog procesa nije ni trebalo da dođe, pa ni do današnjeg iznošenja bilo kakvih dokaza, jer je jasno da je predsjednik Republike neko ko je sprovodio isključivo ustavnu obavezu, a da je neki stranac ovdje dao sebi za pravo da pokuša da i njemu i Lukiću zakonom zabrani da sprovode svoju ustavnu i zakonsku obavezu - rekao je Kojić.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da je proces protiv Dodika i Lukića usmjeren protiv cijelog srpskog naroda i Republike Srpske.

Ranije je najavljeno da bi na ovom ročištu odbrana trebalo da počne iznošenje dokaza.

Prihvaćeni su prijedlozi Dodikove odbrane za saslušanje predsjednika Vijeća naroda Srebrenke Golić i generalnog sekretara predsjednika Јelene Pajić Baštinac.

Prihvaćen je i prijedlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnih sekretara Vlade i Parlamenta Srpske Dalibora Panića i Borana Bosančića.

Iz Kabineta predsjednika najavljena je konferencija za novinare nakon ročišta koju možete pratiti na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.