latinica  ћирилица
17/07/2024 |  12:47 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Srpska spremna na digitalnu transformaciju

Vlada Republike Srpske i Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske podržavaju pismo više ambasadora u BiH u vezi sa digitalnom transformacijom u BiH i u potpunosti su spremni na taj proces u skladu sa ustavnim nadležnostima, saopšteno je iz Agencije.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Agencije su podsjetili da je Vlada Republike Srpske krajem marta usvojila informaciju u vezi sa oblašću digitalne identifikacije i usluga povjerenja i kao najvažniju stavku istakla usklađivanje pravnog okvira sa EU regulativom.

- Svaka aktivnost bez adekvatnog pravnog okvira i nezakoniti postupci institucija i pojedinaca u institucijama dovode do rizika po lične podatke, ali i po ukupnu informacionu bezbjednost - navedeno je u saopštenju Agencije nakon što su ambasadori SAD, Njemačke, Austrije, Švajcarske i Švedske, zajedno s međunarodnim ekonomskim predstavnicima, istakli da je digitalna transformacija ključna komponenta modernizacije i napretka zemlje, te naglasili važnost usklađivanja postojećih zakona vezanih za elektronski potpis s regulativama EU.

S tim u vezi iz Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske su pozdravili poziv ambasadora da bude usklađen pravni okvir.

Iz ove agencije su istakli da očekuju da nadležne institucije BiH postupaju u skladu sa zakonom, te da se počne sistemska priprema propisa koji će biti bazirani na Ustavu, te usklađeni sa pravnim nasljeđem EU.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ juče je saopšteno da su dobili snažnu podršku ambasadora nekoliko zemalja i međunarodnih privrednih komora koje djeluju u BiH za uspješno uvođenje kvalifikovanog elektronskog potpisa.

- Ambasadori i ekonomski predstavnici su u svom pismu naglasili da je digitalna transformacija ključna komponenta modernizacije i napretka svake zemlje, uključujući BiH. Posebno su naglasili važnost usklađivanja postojećih zakona vezanih za elektronski potpis s regulativama EU - navedeno je u saopštenju iz IDDEEA.