latinica  ћирилица
17/07/2024 |  13:09 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Puzigaća: Hrvatska opstruiše rješavanje statusnih prava Srba

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća rekao je da hrvatske vlasti nastavljaju da opstruišu rješavanje statusnih prava Srba u Hrvatskoj i istakao da je krajnje vrijeme da EU natjera Hrvatsku, koja je njena punopravna članica, da riješi ovo pitanje.
Nikola Puzigaća - Foto: SRNA
Nikola PuzigaćaFoto: SRNA

- Hrvatska uporno ne želi da riješi statusna prava Srba iz Hrvatske koja se odnose na vraćanje imovine, stanarskih, radnih, penzionih prava, te prava iz privatizacije javnih preduzeća u Hrvatskoj - rekao je Puzigaća.

Puzigaća je ukazao da je Srbima u Hrvatskoj bespravno oduzeto 50.000 stanova, te da im nije isplaćeno 30.000 zarađenih penzija prije rata u toj državi, ali da EU ne želi da reaguje na ovakvo ponašanje Hrvatske, koja je njena punopravna članica.

On je napomenuo da je Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj vraćena sva imovina i stanarska prava, dok su izbjegli Srbi iz Hrvatske godinama diskriminisani po tom osnovu u Hrvatskoj.

- U najnovije vrijeme Hrvatska želi potpuno da uništi Srbe namjerom izgradnje odlagališta radioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na granici sa BiH. Krajnje je vrijeme da se "probudi" EU i natjera Hrvatsku da odustane od ovog suludog projekta i da riješi statusna prava Srba - rekao je Puzigaća.