latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:14 ⇒ 14:52 | Autor: RTRS

Golićeva svjedočila na suđenju Dodiku i Lukiću

U Sudu BiH u toku je ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću.
Milorad Dodik pred Sudom BiH - Foto: RTRS
Milorad Dodik pred Sudom BiHFoto: RTRS

Na današnjem ročištu svjedočila je predsjedavajuća Vijeća naroda Srebrenke Golić, kao svjedok Dodikove odbrane.

Golićeva je objasnila proceduru usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda, a u vezi Zakona o objavljivanju zakona i propisa Republike Srpske i Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Ona je ocijenila indikativnim činjenicu da su delegati iz Kluba Bošnjaka 4. jula prošle godine, tri dana nakon što je Kristijan Šmit donio odluku o poništavanju oba zakona, odustali od prethodno najavljenog veta na te zakone.

Na pitanje Dodika da li su oba ta zakon prošla proceduru i dostavljena NSRS i njemu kao predsjedniku Republike Srpske, odgovorila je potvrdno.

Nakon svjedočenja Golićeve data je pauza zbog nedovoljne klimatizacije u sudnici.

U nastavku ročišta trebalo bi da svjedoči i generalni sekretar predsjednika Јelene Pajić Baštinac, kao svjedok Dodikove odbrane.

Prihvaćen je i prijedlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnih sekretara Vlade i Parlamenta Srpske Dalibora Panića i Borana Bosančića.

Nakon ročišta biće održana konferencija za novinare predsjednika Srpske koju možete pratiti na programu, portalu i Јutjub kanalu RTRS-a.

Podsjećamo, pred Sudom BiH i danas su se okupili građani i nosioci javnih funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH, kako bi pružili podršku Dodiku i Lukiću.