latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:23 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

U Crnoj Gori uhapšeno devet osoba zbog šverca 2,5 tona kokaina

U Crnoj Gori je u okviru međunarodne akcije kodnog naziva "General" uhapšeno devet osoba osumnjičeno za šverc 2,5 tone kokaina.
Kokain (foto: EPA-EFE/Orlando Barria - ilustracija) -
Kokain (foto: EPA-EFE/Orlando Barria - ilustracija)

Akciju je izvelo Specilano policijsko odjeljenje po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a uhapšeni su Viktor Drešaj, Vaso Ulić, Vukan /Vinetu/ Čoković, Marinko Prelević, Veselin Pavlićić, Petar Miranović, kao i M.B, N.U. i D.R.

- Protiv njih, kao i protiv R.Z, D.P, V.V, R.B, I.D. i L.D, koji su u bjekstvu ili nisu dostižni državnim organima i M.B, D.M. V.L. i R.P, koji su na izdržavanju zatvorske kazne, Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droge - saopštio je specijalni tužilac i portparol ovog tužilaštva Vukas Radonjić.

Prema njegovim riječima, predmet krivične prijave je kriminalna organizacija koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z, a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, brodovima je u oktobru 2020. godine krijumčarila 1.570 kilograma kokaina iz Јužne Amerike u Evropu i Australiju. Tada su to spriječili kolumbijski organi.

Specijalno državno tužilaštvo ovu grupu tereti i za šverc oko 900 kilograma kokaina, u junu 2021. godine, koje su spriječili nadležni organi Australije.

Otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom EU za sprovođenje zakona - Evropol, američkim Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika - DEA i australijskom Federalnom policijom.

- Dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje. Asistenciju su pružili službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena - istakao je Radonjić.

Policija će, kako je rekao, osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak.