latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:29 | Autor: RTRS

Bijeljina: Podrška izmjenama Zakona o upotrebi zastave, grba i himne

Nakon Prijedora, Јavna rasprava o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne održana je u Bijeljini.
Bijeljina, javna rasprava - Foto: RTRS
Bijeljina, javna raspravaFoto: RTRS

Prisustvovali su joj predastavnici lokalne uprave , Skupštine grada i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg Otadžbinskog rata.

Ovim zakonom želi se obezbijediti upotreba grba Nemanjića i da se dozvoli upotreba himne"Bože pravde" ne vređajući pri tome konstitutivne narode, istaknuto je u Bijeljini.

Svi učesnici podržali su ovaj akt koji je doprinos sprovođenju deklaracije sa Svesrpskog sabora održanog 8. juna u Beogradu

Predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg Otadžbinskog rata podržavaju ovaj Zakon. Ističu da su grb i zastava jedan od identiteta Republike Srpske i da će nakon usvajanja Zakona ti simboli biti ponovo njihova zvanična obilježja.

- Pod tim grbom i zastavom je nastala Republika Srpska , a jednim pravnim nasiljem Ustavnog suda, međunarodne zajednice i visokog predstavnika nam je to oteto. Zato je sad to važno da se vrati onako kako smo stvarali Republiku S.rpsku Podržavamo ovu inicijativu i i čim bude prošla skupštinske procedure bićemo među prvima koji će novi grb i zastavu staviti u svoje prostorije - rekao je Petar Cvijetinović predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri".

Grb Nemanjića i himna "Bože pravde" koji se vraćaju kroz dopune Zakona o upotrebi zastave, grba i himne nikoga ne vrijeđaju i nikome ne nanose štetu jer je u pitanju viševjekovna tradicija srpskog naroda, istaknuto je na skupu u Bijeljini.

- Dakle tradicija je nastala davno prije ove i nekih prethodnih država. Nema tu ništa sporno jer srpski narod to doživljava kao svoje naslijeđe. Očekujemo da će NS RS nakon javnih rasprava usvojiti ovaj zakon i da će na neki način nešto što se već doživljava kao svoje dobiti formalno pravnu osnovu - poručio je Aleksandar Đurđević predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Tiho DŽakić pomoćnik generalnog sekretara NS RS smatra da se sa ovim zakonom želi obezbijediti upotreba grba Nemanjića i da se dozvoli upotreba himne ne vređajući pri tome konstitutivne narode i ostale.

Prije Bijeljine javna rasprava je održana u Prijedoru , a uslijediće u Istočnom Sarajevu , Trebinju i Banjaluci.