latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:32 ⇒ 16:40 | Autor: TANЈUG

Dojče vele: Njemačka gradi svoju prvu rafineriju litijuma u Biterfeldu

Evropa je zavisna od Kine kada je riječ o litijumu, zbog čega se u Njemačkoj gradi prva i vjerovatno najveća rafinerija za preradu te sirovine na Starom kontinentu.
Litijum (foto: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - ilustracija) -
Litijum (foto: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - ilustracija)

Kako piše Dojče vele Evropa na putu ka "zelenoj budućnosti" ima problem - industriji su potrebne sirovine, a da bi se napredovalo u proizvodnji baterija, sirovine kao što je litijum od suštinskog su značaja.

Međutim, navodi se, hemijska prerada sirovina u materijale pogodne za baterije je komplikovana i zato bi nova litijumska rafinerija u Biterfeldu na istoku Njemačke mogla da postane ključ za nove lance snabdijevanja i prva te vrste u Evropi.

Trenutno, u frankfurtskoj laboratoriji kompanije "AMG litijum", hemičari testiraju i prate procese koje su razvili za preradu litijum-hidroksida, traže načine za uklanjanje nečistoća iz sirovine, a ono što smisle u laboratoriji, kasnije će se reprodukovati u industrijskom procesu.

Dojče vele piše da prerada litijuma u toj firmi počinje u Brazilu, iskopavanjem spodumena, vrste kamena koji sadrži dragocjeni litijum, a koji se u Brazilu drobi i prerađuje.

- U prvoj fazi, brodom šaljemo spodumen-koncentrat u Kinu. Razlog za to je što za sada nema druge rafinerije koja može da preradi taj materijal - objašnjava za Dojče vele Štefan Šreder predsjednik Upravnog odbora firme "AMG litijum".

Dodaje da se zatim iz Kine tehnički nedovršen proizvod vraća nazad u njemački Biterfeld, gdje se prerađuje do konačnog kvaliteta potrebnog za baterije, što je mjesto gdje bi trebalo da bude podignuta nova rafinerija.

"AMG litijum" tu priprema industrijsku proizvodnju, između ostalog i zato što tu ima mjesta za planirano širenje pogona, a još uvijek se finalizuju detalji vjerovatno najveće litijumske rafinerije u Evropi.

Ta rafinerija će u početku proizvoditi čak 20.000 tona litijum-hidroksida godišnje.

Međutim, zbog pada cijena litijumskih proizvoda, investiranje je postalo teže.

- Trenutno su ljudi veoma oprezni kada je riječ o ulaganju novca u litijumske projekte. Na aktuelnom nivou cijena teško je opravdati investiciju - kaže Šreder.

Za ovo postrojenje AMG je dobio 5,5 miliona evra od njemačke pokrajine Saksonije-Anhalt, navodi Dojče vele i dodaje da i neke druge evropske vlade žele da obezbjede subvencije za izgradnju sopstvene infrastrukture za preradu važne sirovine.

Kako se dalje navodi, nedavno je stupio na snagu Evropski zakon o tzv. kritičnim sirovinama, koji bi trebalo da smanji zavisnosti EU u lancima snabdevanja i u kome se postavlja cilj da se u Evropskoj uniji do 2030. godine 10 odsto materijala vadi, 40 odsto prerađuje i 15 odsto reciklira, a plan je da nikad više od 65 odsto neke sirovine ne dolazi iz jedne jedine zemlje-snabdevača.

Dojče vele ističe da će litijumska rafinerija AMG u Njemačkoj vjerovatno doprinijeti postizanju tih ciljeva, kao i da su prvi ugovori sa kupcima širom Evrope već potpisani.