latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:52 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

Mitrović: Car Nikolaj Drugi zadužio Srbe svojim žrtvenim podvigom (VIDEO)

Molitvom i polaganjem vijenaca na spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovom u Banjaluci je obilježeno 106 godina od pogubljenja imperatorske carske porodice Romanov.
Položeni vijenci - Romanovi - Foto: Ustupljena fotografija
Položeni vijenci - RomanoviFoto: Ustupljena fotografija

Sveštenik Miladin Mitrović, predsjednik Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva Banjaluka, koje njeguje tradiciju poštovanja carske porodice Romanov, rekao je da su Srbi kroz mnogovjekono postojanje imali veliki broj ličnosti koje su ih povezivale sa ruskim narodom, a isto tako ruski narod sa srpskim ali da je poseban doprinos prijateljstvu dva naroda dao Nikolaj Drugi.

- Nikolaj Drugi svojom odlukom da uđe u Prvi svjetski rat radi srpskog naroda, zadužio nas je svojim žrtvenim podvigom. Liturgijom je danas zatraženo molitveno zastupništvo Svetih carskih mučenika da u ovome, nimalo prostom i jednostavnom vremenu imamo tako veliki nebeski svjetionik koji će osvjetljavati put, ne samo svome ruskom, nego i srpskom narodu - poručio je Mitrović, obraćajući se prisutnim.

On je podsjetio na riječi vladike Nikolaja Velimirovića da može čovjek biti dužan čovjeku i narod narodu ali da ono što je učinio car Nikolaj za srpski narod obavezuje sve da plaču kad Rusi plaču i da se raduju kada se Rusi raduju.

- Јedinstvena, neponovljiva, unikatna ličnost koja je dala i otvorila uzvišeni smisao naših prijateljskih odnosa, upravo je sveti car Nikolaj. Јer, po riječima Јevanđelja, nema ničeg uzvišenijeg nego kada neko dušu svoju položi za bližnje svoje - dodao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, znao je car da se Rusija u tom periodu nalazi na istorijskoj prekretnici i bio je svjestan rizika koji će dovesti do propasti ruske imperije i njegovog mučeničkog stradanja.

- Ali njegova iskrena, beskompromisna, hrišćanska ljubav prema srpskom narodu bila je glavna motivacija da uđe u Prvi svjetski rat da bi na takav način zaštitio bratski srpski narod - naglasio je Mitrović.

Ruska carska porodica Romanov – car Nikolaj Drugi, njegova supruga Aleksandra Fjodorovna i njihovo petoro d‌jece Olga, Tatjana, Marija, Anastasia i Aleksej pogubljeni su na današnji dan 1918. godine.

Ubistvo su izvršili boljševički revolucionari u Јekaterinburgu, a uz njih su pogubljeni i članovi carske pratnje.