latinica  ћирилица
17/07/2024 |  15:28 ⇒ 19:25 | Autor: RTRS

Udruženje: Ministarstvo transporta i komunikacija da obustavi izmjenu Pravilnika

Udruženje poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske saopštilo je da se protivi pokušaju usvajanja Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku usklađivanja i registracije redova vožnje, načinu i postupku izdavanja dozvole i obrascu dozvole od strane Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara.
Prevoznici - Foto: RTRS
PrevozniciFoto: RTRS

Nakon konsultacija sa članicama, Privrednom komorom Republike Srpske i Ministarstvom saobraćaja i veza Srpske, Udruženje poslodavaca saobraćaja i veza Republike izražava neslaganje i kategorički se protivi ovakvim izmjenama i samom načinu na koji se donose.

- Pozivamo Ministarstvo transporta i komunikacija da odmah zaustavi proceduru donošenja ovakvog akta, kao i da se isti vrati na konsultacije i mišljenje u entitetska ministarstva i strukovna udruženja - poručili su iz Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske.

Iz Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske ukazuju na dugogodišnji loš odnos i postupke Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara na štetu prevoznika iz BiH i Republike Srpske i najnovije pokušaje prenošenja nadležnosti.

- Zakonskim propisima definisano je da je nadležnost za teretni i putnički međunarodni saobraćaj u BiH u nadležnosti Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara u saradnji sa entitetskim ministarstvima saobraćaja, a unutrašnji odnosno entitetski u isključivoj nadležnosti entiteta - napominju iz Udruženja.

U saopštenju Udruženja se ističe da su od formiranja zajedničkih organa i Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara, u više navrata informisali javnost o neregularnostima i nezakonitom prenošenju nadležnosti na nivo BiH, nepravilnostima prilikom homologacije i izdavanja dozvola za teretni saobraćaj, nezakonitom i protivustavnom prenošenju nadležnosti školovanja vozača i izdavanja licenci na nivo BiH.

- Nažalost, u posljednje vrijeme se intenzivnije pokušavaju i preostale nadležnosti prenijeti na nivo BiH, a jedna od posljednjih je pokušaj usvajanja Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku usklađivanja i registracije redova vožnje, načinu i postupku izdavanja dozvole i obrascu dozvole - dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja navode da je na veb stranici e-konsultacije, Ministarstvo transporta i komunikacija objavilo Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku usklađivanja i registracije redova vožnje, načinu i postupku izdavanja dozvole i obrascu dozvole, koji je dostupan na linku https://ekonsultacije.gov.ba/legislativeactivities/details/122341-

- Problem predloženih izmjena je prije svega način na koji se one pokušavaju usvojiti jer je Nacrt rađen bez konsultacija sa nadležnim entitetskim ministarstvima, privrednim komorama i drugim udruženjima prevoznika u BiH i entitetima - ističu iz Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske.

U predloženom tekstu se, kako se navodi, pokušavaju u procesu usklađivanja redova vožnje na međunarodnim i međuentitetskim linijama u potpunosti izbaciti uticaj entiteta i njihova saglasnost koja je do sada bila obavezna prilikom registracije međunarodnih i međuentitetskih linija u smislu zaštite sa već registrovanim linijama na entitetskom, područnom i opštinskom nivou.

U obrazloženju Pravilnika Ministarstvo transporta i komunikacija dalo je obrazloženje da je razlog izmjene potreba da se spriječi zloupotreba u postupku osporavanja, u smislu da prevoznici koji posjeduju samo BiH dozvolu i liniju ne održavaju, istu koriste isključivo za osporavanje.

Iz Ministarstva su u obrazloženju dodali da će na taj način, a u smislu zaštite interesa prevoznika, institut osporavanja moći koristiti isključivo zainteresovani prevoznici koji su stekli uslove za održavanje linije, a oni se stiču posjedovanjem dozvola svih zemalja preko kojih linija prolazi.

Iz Udruženja ističu da ovo nije tačno jer je Zakonom definisano da linije koje se ne održavaju, treba da se brišu, a ako to nije urađeno onda je očigledan nerad organa koji je trebao to da uradi a ne da vrši izmjene Pravilnika.

- Ukoliko bi se usvojile ovakve izmjene, to bi konkretno značilo prenošenje još jedne nadležnosti na nivo BiH, a dugoročno bi se trajno negativno odrazile na funkcionisanje entitetskih linija u javnom prevozu putnika - dodaju iz republičkog Udruženja.