latinica  ћирилица
17/07/2024 |  15:36 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Dodik: Tužilaštvo BiH nije uspjelo da dokaže da sam prekršio odluke navodnog visokog predstavnika (VIDEO)

Činjenica da Tužilaštvo BiH nije uspjelo da dokaže da sam ja prekršio odluke navodnog visokog predstavnika govori o tome koliko je ovaj proces sumnjiv, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je upozorio da se ovdje radi o političkom procesu.

- Sve ovo što smo vidjeli danas je bilo politički proces. Pokušaj da se ukaže na tu činjenicu završava tako da se ne da razgovarati o tome. Značajan dio besmisla pokazan je i danas. Moja odbrana koja je trebala da pobije ono što je Tužilaštvo iznijelo kao optužujuće razloge nije imali osnove da to radi. Stiče se utisak da se stvara atmosfera svršenog čina - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da "ovaj proces prati hajka koju najčešće vidimo od medija u FBiH koji iznoseći laži motivisani mržnjom svemu što dolazi iz Srpske apsolutno stvaraju hajku. U takvoj atmosferi linča veoma je teško u bilo čemu učestvovati. To je odlika svega ovoga. Ovo je politički proces zato što nemamo zakonom imenovanog visokog predstavnika. On nema pravo ni bonskim ovlaštenjima, ni da donosi zakone, ni da interveniše u zakone - napomenuo je Dodik. 

Dodik je naglasio d aje veoma zahvalan svom pravnom timu na predanom poslu koji obavljaju.

- Moj pravni tim skuplja mnoge propuste koji su od početka vidljivi - rekao je Dodik.