latinica  ћирилица
17/07/2024 |  17:37 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

"Zvizdićeva apelacija nema nikakvog značaja za Srpsku"

Na snagu je stupio Izborni zakon Republike Srpske i apelacija zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić o ocjeni ustavnosti ovog zakone za Srpsku nema nikakvog značaja, izjavio ej predsjednik Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare. 
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, Izborni zakon Srpske treba da bude osnovni dokument za sprovođenje izbora 2026. On je izrazio uvjerenje da će o tome biti postignut konsenzus u Srpskoj.

- Danas, prvog dana, kada taj zakon stupa na snagu, Zvizdić je već napisao apelaciju, zloupotrebljavajući činjenicu da je dio Kolegijuma Predstavničkog doma BiH za šta su i Srbi glasali - naveo je Dodik i dodao da je Izborni zakon Srpske donesen na bazi Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, a da će ishod Zvizdićeve apelacije krnjem Ustavnom sudu biti jasan.

- Ustav BiH predviđa da Republika Srpska bira svoje poslanike u Predstavnički dom i člana Predsjedništva BiH, a predviđeno je da Centralna izborna komisija BiH bira tu strukturu. U Izbornom zakonu BiH piše da je za sve druge nivoe CIK zadužen da utvrdi političke kriterijume za izbore, to su demokratičnost, mediji, pristup medijima, a za sve druge nivoe izbore treba da organizuju niži nivoi vlasti. To znači za organe Srpske i lokalne organe vlasti treba da vrši Republike Srpska - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će sada Ustavni sud BiH ne čitajući to i ne želeći da ulazi u meritum, opet reći da Republika Srpska pravi nešto. 

- Ne možete na silu napraviti državu. Ne možete koristiti laž kao osnovni element prava, to se nikada nije održalo. Ne laž može biti politika, kako oni lažu i petljaju, a da niko ne kaže čekaj, možda su ovi ljudi bar djelimično u pravu. Ustavnom sudu predsjednik i podpredsjednik mogli biti samo sudije koje su birali liokalni nivoi vlasti, odnosno Parlament FBiH i Narodna skupština Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je upozorio da se sad i to promijenilo.

- Sada je potpredsjednik Ustavog suda Njemica i mi treba da očekujemo pravičnost. Za nas toga nema. Moramo da trpimo i trpićemo i vjerujemo da ćemo sve te stvari riješiti na najbolji mogući način u interesu prava i pravde - poručio je Dodik.