latinica  ћирилица
17/07/2024 |  17:47 ⇒ 18:19 | Autor: SRNA

PDP: Nekontrolisane izjave Suljagića pokazuju da su ekstremistički faktori još u BiH

Nekontrolisane reakcije direktora Memorijalnog centra u Potočarima Emira Suljagića na čin odavanja počasti srpskim civilnim žrtvama u Bratuncu pokazuju da su ekstremistički faktori još prisutni u BiH, ocijenili su u PDP-u.
PDP - Foto: RTRS
PDPFoto: RTRS

- Prijetnje i rječnik na granici psovki koje je Suljagić uputio diplomatama EU zbog jednog normalnog čina govore o potrebi da se održi narativ o ekskluzivitetu žrtvi, odnosno da se na površini održi laž da je samo jedan narod, bošnjački, stradao na tom području - rekao je generalni sekretar PDP-a Nenad Vuković.

On je dodao da to govori i o ličnim motivima Suljagića i njegovih istomišljenika, koji žive na račun tragedije svog naroda.

- To govori i o iracionalnoj mržnji i da je teško govoriti o pomirenju i napretku dok takve pojave egzistiraju u javnom prostoru - ocijenio je Vuković.

Izrazivši zahvalnost predstavnicima Delegacije EU u BiH i zemalja članica EU što su odali počast srpskim civilnim žrtvama ubijenim na području Birča, Vuković je istakao da je to civilizovan čin, te da su srpske žrtve predugo bile ignorisane od svih.

On je napomenuo da je više od 3.000 civila, među kojima su bila i djeca, ubijeno su od pripadnika tzv. Armije BiH, odnosno ekstremističkih grupa koji su bili u stanju počiniti stravične zločine.

Vuković je rekao da Srbi u tišini odaju počast svojim žrtvama i da ne može zamisliti da neki predstavnik srpskog naroda prijeti bilo kome jer se poklonio žrtvama drugog naroda.