latinica  ћирилица
17/07/2024 |  18:39 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Golić: Indikativno - u Klubu Bošnjaka odustali od veta, nakon Šmitovih odluka (VIDEO)

Na današnjem ročištu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, u Sudu BiH svjedočila je predsjedavajući Vijeća naroda Srebrenka Golić i objasnila proceduru usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda. Nakon ročišta advokati odbrane istakli su, da njihovi klijenti nemaju pravično suđenje i da postupajući sudija i tužioci samo štite Kristijana Šmita.O Šmitovom statusu biće riječi na narednom ročištu 28. avgusta. Predsjednik Dodik kaže kako činjenica da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da je prekršio odluke navodnog visokog predstavnika govori o tome, koliko je ovaj proces sumnjiv.
Završeno ročište - Foto: RTRS
Završeno ročišteFoto: RTRS

Deveti mjeseci od početka suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, Tužilaštvo BiH nije pokazalo dokument koji legitimiše Kristijana Šmita kao visokog predstavnika. Ako nema Aneksa 10 koji propisuje proceduru imenovanja a koja, jasno je nije provedene u njegovom slučaju, niti mu daje pravo da interveniše u krivično zakonodavstvo, odbrana nema od čega da se brani.

- Mi smo primjedbovali da je ključni dokaz Aneks 10, Dejtonskog sporazuma koji je u činjeničnom opisu optužnice bez čijeg izvođenja odnosno čitanja kao dokaz prosto nije moguće izvesti bilo kakav zaključak o osnovanosti optužnice i donijeti bilo kakvu osuđujuću presudu - kaže Goran Bubić, advokat iz odbrane predsjednika Republike Srpske.

U pokušaju spasavanja Tužilaštva ali i Kristijana Šmita, sudija Sena Uzunović u sudski proces uvodi informaciju iz MIP BiH o Šmitovom diplomatskom statusu , iz koje nije jasno da li je on njemački ili diplomata UN s mandatom visokog predstavnika. Sve ukazuje na to da se želi zaštiti jedan stranac , a osuditi državljanin BiH koji obavlja funkciju predsjednika Republike Srpske.

- Nije MIP BiH to koje određuje status visokog predstavnika, nije to njihov posao, to određuje Aneks 10 koji kaže da ga biraju članice potpisnice Aneksa 10, a to su Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija i zajednički nivo BiH. Ovo je politički proces zato što nemamo propisano imenovanog visokog predstavnika, on nema pravo da interveniše u zakone, sud i Tužilštavo nema ih u Ustavu, oni ipak sude i presuđuju, a mi se pojavljujemo da pokažemo smisao ovoga - naglasio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Miloš Lukić, v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske, naglasio je da su prošle 53 sedmice od kada su inspektori SIPE pokrenuli ovaj proces.

- Tačno su 53 sedmice od kako su nas prvi put kontaktirali inspektori SIPE u vezi od ovog slučaju, duže od godina dana kako traje ova zavrzlama. Ova godina dana je sigurno 11 mjeseci duže nego što su planirali oni koji su pokrenuli ovaj proces - istakao je Lukić.

Iako je bila uskraćena za ključni dokaz Tužilaštva Aneks 10, odbrana Milorada Dodika pristala je da izvede ranije najavljenog svjedoka. Srebrenka Golić rekla je da su bošnjački delegati u Vijeću naroda prvo proglasili štetnim po nacionalni interes zakone o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika i nepriznavanju odluka US BiH. Naprasno 4. jula, tri dana nakon što je Kristijan Šmit oba stavio van snage i zaprijetio krivičnim progonom, odustali su od veta rekla je Golićeva, što se može tumačiti kao kordinisano djelovanje sa OHR-om i Tužilaštvom. Kao bivši direktor Službenog glasnika istakla je da niko nema pravo da mijenja ili eventualno da ne objavi zakone .

- Znači gospodin Lukić kao nijedan drugi direktor nemaju pravo da uskrate da ono što pogotovo NSRS donese, što prođe zakonsku procedudu da spriječe. Ona je bila vrlo jasna i za nas je ovaj svjedok dosta učinio i ovaj proces može da se završi - rekao je Miljkan Pucar, advokat iz odbrane Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Pozivajući se na preporuke VSTS-a, Sena Uzunović optužila je odbranu za razvlačenje procesa i prolongioranje ročišta. Odbrana i optuženi odgovaraju da proces nije trebalo ni da počne i da je jasno da se nekome žuri kako bi što prije donijeli presudu Dodiku i Lukiću.



- Kako se nisu sjetili da ubrzaju procese Dudakoviću kojem sude 12 godina. Kako se to nisu sjetili, a ovo treba ubrazati, sami su kontraktdorini. Žuri vam se sa Miloradom Dodikom, to bi završili još u decembru prošle godinu. Srbi ne mogu očekivati pravdu u Sudu BiH - dodao je Dodik.

Naredno ročište je 28. avgusta, kada će odbrana izvesti svjedoka Јelenu Pajić Baštinac, generalnog sekretara predsjednika Republike.

- Tada ćemo ući u bit Kristijana Šmita, da ima ovlasti ili ne, da li je imenovan u skladu sa međunarodnim pravom ili ne - rekao je Ante Nobilo, savjetnik odbrane predsjednika Republike Srpske.

Goran Petronijević, savjetnik odbrane predsjednika Repuzblike Srpske, poručio je da se čini sve da se ne dođe do preispitivanja pravnog statusa Kristijana Šmita.

Zbog loše klimatizacije u sudnici , galeriji i prostoru za novinare sudija Sena Uzunović pravila je 15-minutnu pauzu. Nedovoljno da se prikrije nezadovostvo svih učesnika u sudskom procesu, gostiju, predstavnika medija, zato je i poruka optuženog Lukića iz Administartivnog centra u Istočnom Sarajevu na mjestu.

- Po uslovima u ovoj sali vidi se koliko je ugodnije boraviti u Republici Srpskoj nego u Federaciji - poručio je Lukić.