latinica  ћирилица
17/07/2024 |  18:48 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Reagovanja iz Srpske: Suđenje klasična farsa (VIDEO)

Tokom i ovog ročišta, pred Sudom BiH okupio se veliki broj građana i predstavnika političkog života koji su dali podršku predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću. Јoš jednom su rekli da je riječ o klasičnoj farsi koja za cilj ima političku eliminaciju predsjednika i uništenje Republike Srpske.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Ni vreli toplotni talas nije spriječio Acu Topića da još jednom iz Laktaša dođe pred Sud BiH kako bi dao podršku predsjedniku Republike Srpske.

- Očekujem da bi predsjednik trebao biti oslobođen, jer ga stranac poslao na sud, a podržavaju ga strani državljani od Si Đi Pinga, Putina, Orbana. Moramo ga i mi podržavati - kaže Aco Topić.

Јer podrška predsjedniku Republike Srpske i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika podrška je institucijama – jednoglasna je poruka okupljenih ispred bh Suda koji su došli iz raznih krajeva Srpske.

- Došao sam ovdje da kažem da trebamo imati pravnu državu i da se borimo za pravo, a ne da nam neki stranci uređuju državu - naglasio je Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Riječ je o farsi i politički montiranom procesu koji za cilj imaju političku eliminaciju predsjednika Republike Srpske – jedinstvena je ocjena građana, poslanika, ministara.

- Biću jasan ovo nije proces lično Miloradu Dodiku, ovo je proces prema Republici Srpskoj, generalno u širem smislu srpskom narodu - poručuje Darko Matijašević, predsjednik Pokreta "Odbrana Srpske".

I upravo stoga, podrška Dodiku i Lukiću ne jenjava. To je podrška cjelokupnom srpskom narodu.

- I mi smo samo odlučniji, samo jači, samo saborniji u namjeri da sačuvamo institucije Republike Srpske i naravno one koji ih predstavljaju i zastupaju te institucije - rekao je Damjan Škipina, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Srđan Amidžić, ministar finansija u Savjetu ministara, kaže da se čulo dosta kritičar au proteklom periodu.

- Čuli smo dosta kritičara u proteklom periodu na koji način treba da se brani pozicija Republike Srpske, ali smo ovdje svjedoci da samo jedan čovjek trenutno plaća tu cijenu, a to je predsjednik Republike Srpske - tvrdi Amidžić.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije Republike Srpske, kaže da je proces postavljen nakardno.

- Od samog početka nakaradno postavljen proces, samo donošenje zakona po kojem se sudi predsjedniku je nešto što nigdje ne postoji u svijetu - kaže Klokić.

Osim što je klasična farsa, ovaj proces, prema riječima Staše Košarca je i kapitulacija jedne strukture koja očigledno želi da se povinuje volji stranaca u BiH.

- Kroz ovakav sudski proces, montiran, lažan, politički, žele da modeliraju sve Srbe u BiH - istakao je Košarac.

Republika Srpska ima svoje demokratske kapacitete i naša borba će uvijek biti demokratska i u skladu sa ustavom, rekli su građani.