latinica  ћирилица
17/07/2024 |  19:08 ⇒ 19:08 | Autor: banjaluka.net

Đokić: Ne postoji namjera za povećanje cijene struje

Vlada u ovom trenutku nema nikakvu namjeru da povećava cijenu električne energije, te ne postoji nijedna odluka o tome. Ali građani treba da shvate probleme i da su troškovi održavanja proizvodnih pogona iz godine u godinu sve veći, rekao je u intervjuu bajaluka.net ministar energetike i rudarstva rpske Petar Đokić odgovarajući na pitanje da li će se komplikovana situacija na svjetskom tržištu energenata odraziti i na građane Srpske.
Petar Đokić - Foto: Ustupljena fotografija
Petar ĐokićFoto: Ustupljena fotografija

- Republika Srpska više od dvije decenije vodi politiku istinski niskih cijena električne energije kako bi energija bila dostupna svim građanima i privredi, u cilju zaštite standarda stanovništva, te da privreda ima manje troškove - rekao je Đokić.

Kako kaže, rashodi u proizvodnji su sve veći, a situaciju dodatno otežava i ako se desi nestabilna godina kao što je ova.

- Onda morate u periodu kada nemate svoju energiju, a ovo je to vrijeme, kupovati na spoljnom tržištu po mnogo većim cijenama. Mi tu razliku pokrivamo iz tekućeg poslovanja Elektroprivrede Republike Srpske. Tako da je pitanje cijene vrlo diskutabilno, kako u ovom trenutku, tako i u budućnosti. Da li ta cijena može da obezbijedi da proizvodna preduzeća mogu da rade normalno i da izvrše svoje zakonom predviđene obaveze. Tako da je to tema koja nas čeka u narednom periodu - rekao je Đokić.

Dodaje da svi moraju da shvate probleme i da se energija ne proizvodi sama od sebe.

- Treba ih realno sagledati i govoriti o tome. Mi nemamo namjere u ovom času, o tome nije bilo rasprave, niti je donesena ikakva odluka. FBiH je prije nekih desetak dana povećala cijene za privredu 10 odsto, a za stanovništvo sedam odsto. A oni su i ranije imali više cijene za 30 odsto. Vrlo često se postavlja pitanje da li smo mi stimulisali svoju privredu ili kažnjavali svoju Elektroprivredu - ističe on.

Vrijednost projekata 4,6 milijardi KM

Objašnjava da Srpska ima nekoliko proizvodnih objekata i količina energija koju proizvede je veća nego što su potrebe Republike Srpske. Tako da, u optimalnim uslovima proizvodnje, kada imamo npr. optimalan nivo hidrologije i kada normalno rade TE, možemo obezbijediti negdje oko 35 odsto viška.

- Tu energiju smo uglavnom prodavali na spoljna tržišta. Po tom osnovu su prihodi znatno veći nego cijena energije koju isporučujemo za našu privredu - kaže Đokić.

Zbog brojnih nestabilnosti na tržištu, Srpska je ušla u realizaciju više projekata, a u ovom trenutku Elektroprivreda ima zaključeno koncesionih ugovora za 680 kW, od čega je više od 300 u oblasti hidrologije. Grade se hidroelektrane Buk bijela, Dabar i Bistrica, ali i u toku su projekti iz oblasti solarne energije, gdje je zaključeno oko 1.300 ugovora, te projekti vjetroenergije.

- Kada pogledate sve, to je negdje oko 1.970 MW instalacijske snage kroz ugovore koje smo zaključili za hidro, solar i vjetar. Vrijednost investicija je oko četiri milijarde i 600 miliona maraka. To je za Republiku Srpsku najveći investicioni skok koji je napravila od vremena od kada postoji. I sve smo to postigli u posljednjih pet ili šest godina - kaže ministar.

Arbitraže

Govoreći o arbitražama koje je Republika Srpska izgubila u posljednjih godinu dana, te opasnosti da izgubi još jednu u Vašingtonu, Đokić kaže da nema razloga za brigu.

Po pitanju arbitraže za RiTE "Ugljevik" kaže da je Republika Srpska prihvatila tu tužbu, te da se ona izvršava na način što se jedna trećina proizvedene energije iz "Ugljevika" isporučuje Elektrogospodarstvu Slovenije po tržišnim cijenama.

- I izvršenje finansijske obaveze u visini od 63 miliona je sada u toku. Naravno da svako izvršenje prate problemi i zastoji, ali to će dvije strane usaglašavati - kaže Đokić.

Kada je riječ o arbitraži u Vašingtonu, objašnjava da je ona vođena po istom osnovu i da je zaustavljena kada je ova u Beogradu bila privedena kraju.

- Ta arbitraža miruje i bilo bi logično da ona bude okončana jer je već stvorena obaveza arbitražom po istom osnovu i sve se obaveze izvršavaju. Tu ne vidim strah da možemo doći u problem. Spinovanje u posljednje vrijeme koje imamo nije tačno i nije dobronamjerno - rekao je ministar.

O arbitraži za Hidroelektranu na Vrbasu kaže da se tu vodi postupak u pogledu odnosa prema toj arbitražnoj odluci koji imaju institucije BiH.

- Ali to još nije završeno jer pitanje koje se postavlja je kredibilnost onih prema kojima se treba izvršiti ta odluka. Treba imati u vidu da je jedan od dvojice tužilaca iz Slovenije. Protiv jednog je proglašen stečaj. To su ljudi koji dolaze iz firme koja je u postupku, dok su ovdje nešto željeli da urade, investirali 200.000 KM i to je revizorska kuća potvrdila. Sad je taj međunarodni arbitražni sud presudio u njihovu korist. U toj arbitraži nisu korišteni svi naši argumenti protiv tog tužioca i da on nije bio kredibilan da vodi tako veliki projekat - rekao je Đokić.