latinica  ћирилица
17/07/2024 |  19:38 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Prijete li nam ekokatastrofe, ili će nam priroda dati priliku za novi ispit? (VIDEO)

Vremenske neprilike i temperaturni ekstremi u julu paralisali su region. Svjedoci smo temperaturama od 40 stepeni, olujnom vjetru, kiši, gradu , bujicama koje su nosile sve pred sobom. Klimatolozi upozoravaju, emisija štetnih gasova zagrijava planetu Zemlju - klimatske promjene sve su vidljivije. Moramo se prilagoditi da stižu sve toplija ljeta i da će ovogodišnje možda biti i najpodnošljivije. Prijete li nam ekokatastrofe, ili će nam priroda dati priliku za novi ispit?
Klimatske promjene (Foto: EPA-EFE/GRAHAM HUGHES, ilustracija) -
Klimatske promjene (Foto: EPA-EFE/GRAHAM HUGHES, ilustracija)

Vijesti nisu dobre - klimatske promjene uzimaju maha. Ekstremno topla, sva godišnja doba, neprirodan rast temperatura, superćelijske oluje i druge atmosferske anomalije postale su naša realnost, upozoravaju klimatolozi.

- Nažalost sve se dešava po najgorem scenariju kako smo i predvidjeli prije par godina. Od jako tople zime, ekstremnog januara, februara, marta najtoplijeg u istoriji, a tako se dešava i sa ovim ljetom. Nezapamćene temperature u smislu brojnosti toplotnih talasa i dužine trajanja - kaže Goran Trbić, klimatolog i profesor na PMF-u Banjaluka.

U odnosu na 70-te kada toplotnih talasa nije bilo po nekoliko godina u nizu, ovog ljeta već četiri. Balkan je užaren, a glavni uzročnici su: čovjek i razvijanje globalno atmosfersko-okeanskg fenomena "El Ninja"“ na Pacifiku.

- Zbog čega se to dešavalo, ja bih rekao da su dva razloga, jedno je naravno globalno zatopljenje koji je dobrim dijelom uzrokovano čovjekovim djelovanjem, a drugo je El Ninjo koji se razvio u području Pacifika - naglašava Mirko Orlić, profesor na geofizičkom odsjeku na PMF-u Zagreb.

Svjetski klimatolozi objašnjavaju da toplotni talas definišu tri stvaru - koliko je vrućina intenzivna, dugotrajna i lokacija. Sva tri pokazatelja ruše dosadašnje standarde.

- Kada dobijete toplotni talas, ono što čini u atmosferi je da širi vazduh. A, kada se vazduh širi, stvara kupolu, zbog čega je nazivate toplotnom kupolom, zbog čega se dešavaju toplotni talasi - ističe DŽef Masters, klimatolog na "Јel Univerzitetu".

I tu nije kraj. Planeta se ubrzano zagrijava, emisija CO2 u atmosferi sve veća kao i efekat staklene bašte. Ako se zemlje budu pridržavale smjernica iz PariSkog sporazuma, u narednih 30 godina spiječiće gori scenario. U suprotnom, život će postati neprijatan.

- U smislu da bi se uvećao intezitet oluja i raznih drugih problema kao što su suše i poplave, toplotni talasi i teška proizvodnja hrane, težak pristup vodi zaista mogli da nanesu ozbiljne posljedice po život na zemlji - rekao je Vladimir Đurđević, klimatolog iz Srbije.

Stručnjaci upozoravaju- neke stvari smo zauvijek izgubili. Zato, uživajte u ovom ljetu, jer možda je jedno od najprijatnijih koje ćemo doživjeti.