latinica  ћирилица
17/07/2024 |  19:50 ⇒ 19:52 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Zapad po svaku cijenu želi da progura ultimatum Zelenskog

Zapad je postavio cilj da progura ultimatum Vladimira Zelenskog po svaku cijenu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.
Sergej Lavrov (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

- Zauzeli su kurs da po svaku cijenu proguraju takozvani plan Zelenskog koji ima jasno izraženu formu ultimatuma - istakao je Lavrov.

Govoreći o izgledima za sazivanje nove konferencije o Ukrajini, on je istakao da će ona sadržati pristupe, neprihvatljive za Rusiju.

Prema riječima ruskog ministra, Zapad, za razliku od Kine, u svojim inicijativama o Ukrajini ne govori o glavnim uzrocima krize. Lavrov je istakao da je njegova posjeta UN korisna, te da mnoge zemlje dijele pristupe Rusije.

Rusija spremna za pregovore

Rusija je spremna za pregovore o Ukrajini i bezbjednosnim pitanjima u Evropi, rekao je Lavrov.

- Spremni smo za pregovore, ali s obzirom na tužno iskustvo razgovora i konsultacija sa Zapadom i Ukrajincima... Taj dogovor, za koji se nadam da će u nekoj fazi o evropskoj bezbjednosti biti postignut, u tom kontekstu će biti riješena ukrajinska kriza - rekao je Lavrov.

Istovremeno, on je istakao, da će Moskva insistirati na uključivanje zaštitnih mehanizama protiv dvostrukog tumačenja u svaki mogući budući evropski sporazum o bezbejdnosti.