latinica  ћирилица
17/07/2024 |  19:57 | Autor: sputniknews.com

U Srbiji oboren rekord u dnevnoj potrošnji struje, sve je spremno i za vanredne situacije

U Srbiji je 15. jula potrošeno 105 gigavat sati struje, što je najveća dnevna potrošnja električne energije, izjavio je glavni dispečer u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije Dragan Rakić i istakao da su EMS spremne za vanredne situacije.
Dalekovod - Foto: RTRS
DalekovodFoto: RTRS

Rakić je za RTS istakao da je razlika između ljetne i zimske potrošnje u periodima najhladnijih dana nešto manja od 20 odsto i da je značajno smanjena razlika u potrošnji tokom zime i ljeta.

U Hrvatskoj je 12. jula zabilježen istorijski rekord u potrošnji struje, a prije mjesec dana se raspao elektro energetski sistem u čitavom regionu.

- Trend je sličan u svim zemljama u okruženju u odnosu na period prije tropskih vrućina - rekao je on i dodao da je potrošnja svuda povećana za 10 do 12 odsto.

Prema njegovim riječima, sve jedinice u Elektromreži Srbije redovno tokom godine održavaju rad sistema i EMS je spreman za sve vanredne situacije.

U ovakvim režimima rada se preduzimaju dodatne mjere pa se u saradnji sa Republičkim hidro-meteorološkim zavodom pripremaju za vremenske prilike i preuzimaju dodatne korake kao što su pojačana dežurstva.

- Spremni smo da reagujemo i potencijalne probleme riješimo u što kraćem periodu - naglasio je on.

Govoreći o situaciji u regionu i potražnji za strujom, rekao je da u posljednjih 15 dana nije bilo značajnih zahtjeva za strujom, što ukazuje da nije bilo ni većih problema, prenio je Tanjug.