latinica  ћирилица
17/07/2024 |  20:41 ⇒ 20:42 | Autor: TANЈUG

Savjet EU usvojio Nacrt budžeta za 2025. godinu

Ambasadori zemalja članica Evropske unije su postigli dogovor o prijedlogu Savjeta EU o budžetu za 2025. godinu, zasnovan na ukupnim budžetskim izdacima u iznosu od 191,53 milijarde evra i tekućim dugovanjima od 146,21 milijardu evra, saopštilo je danas mađarsko predsjedništvo EU.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

U saopštenju Savjeta EU se navodi da je Peter Banai, državni sekretar zadužen za javne finansije, istakao ključni značaj budžeta za sprovođenje dugoročnih prioriteta i ciljeva EU.

- Postignuti sporazum predstavlja dobru polaznu osnovu za pregovore sa Evropskim parlamentom, što će, nadamo se, omogućiti da se budžet usvoji na vrijeme. Predloženi budžet ima za cilj da obezbijedi razborito upravljanje budžetskim sredstvima i da ostavi margine za nepredviđene okolnosti - ukazao je Banai.

Prema njegovim riječima, nacrt budžeta za 2025. godinu osmišljen je kako bi osigurao finansiranje tradicionalnih politika EU kao što su povezanost članica i poljoprivreda, kao i dugoročne prioritetne projekte u periodu 2021-2027. godine.

Banai je rekao da će ministri finansija EU usvojiti zvaničan stav prije 13. septembra.