latinica  ћирилица
18/07/2024 |  07:01 ⇒ 08:45 | Autor: TANЈUG

EP odlučuje da li će Fon der Lajen dobiti drugi mandat na čelu Komisije

Evropski parlament glasaće danas o izboru aktuelne predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji.
Ursula fon der Lajen (foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Ursula fon der Lajen (foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Fon der Lajen će se prvobitno obratiti na sjednici EP i izložiti svoju viziju i planove za narednih pet godina, nakon čega će uslijediti debata sa poslanicima EP.

Nakon rasprave, poslanici EP trebalo bi da glasaju o njenoj kandidaturi za novi mandat na čelu Komisije.

Glasanje će biti tajno, a da bi bila izabrana, Fon der Lajen mora da dobije podršku apsolutne većine članova parlamenta, odnosno najmanje 361 od 720 poslanika.

Do glasanja u EP dolazi nakon što su lideri EU krajem juna podržali kandidaturu Fon der Lajen za drugi mandat na funkciji predsjednika Evropske komisije.

Fon der Lajen je bila vodeći kandidat za predsjednika Komisije Evropske narodne partije, koja je osvojila najviše glasova na izborima za EP, održanim od 6. do 9. juna ove godine.

Lideri EU imenovali su je za novi mandat nakon što su se tri grupacije u EP Evropska narodna partija, socijaldemokrate i liberali dogovorili o paketu vodećih funkcija u EU.

Evropski parlament mora da potvrdi njenu kandidaturu kako bi bila izabrana.

Ukoliko za nju ne bude glasalo dovoljno poslanika EP, lideri EU moraju da u roku od mjesec dana predlože novog kandidata za predsjednika Komisije.