latinica  ћирилица
18/07/2024 |  07:52 ⇒ 07:53 | Autor: sputniknews.com

Sijarto: Mađarska spremna da bude platforma za pregovore o ukrajinskom sukobu

Mađarska je spremna da ustupi bilo koju lokaciju na svojoj teritoriji za pregovore predstavnika Rusije i Ukrajine za rješavanje krize, izjavio je u intervjuu Sputnjiku ministar spoljnih poslova i spoljnoekonomskih veza Peter Sijarto.
Peter Sijarto (foto: arhiva/EPA-EFE/IDA MARIE ODGAARD DENMARK OUT) -
Peter Sijarto (foto: arhiva/EPA-EFE/IDA MARIE ODGAARD DENMARK OUT)

- Dva dana nakon početka sukoba razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i sa gospodinom Andrejem Јermakom, šefom administracije predsjednika Ukrajine, i rekao sam obojici isto – Mađarska je uvijek spremna da promoviše pregovore, uvijek smo spremni da predložimo bilo koje mjesto u našoj zemlji gdje će objema stranama biti pruženi jednaki uslovi, jednaka bezbjednost i šanse - rekao je Sijarto.

Prema tome, na raspolaganju smo, uvjerio je mađarski ministar.

Izbori u SAD odlučujući uslov za pregovore

Pored toga, predstojeći predsjednički izbori u Americi biće "preloman momenat" na planu diplomatskog rješavanja ukrajinskog sukoba, ocijenio je Sijarto.

- Smatram da ako pobijedi bivši predsjednik Donald Tramp, pojaviće se dobra šansa za početak mirovnih pregovora već ove godine. Ako pobijedi Tramp, stav Sjedinjenih Američkih Država (o ukrajinskoj krizi) će se promijeniti - naglasio je mađarski ministar.

On je podvukao da je mađarski premijer Viktor Orban tokom nedavnog sastanka sa Trampom podijelio sa njim rezultate svojih posjeta Rusiji i Kini u okviru napora za postizanje mira.

Prema Sijartovom mišljenju, u svijetu trenutno nema nijednog svjetskog lidera koji bi bio sposoban da obje strane dovede za pregovarački sto, a Budimpešta smatra da je Tramp upravo takav "budući lider".

Baltičke zemlje bojkotovale dolazak u Mađarsku zbog "lošeg ukusa"

Sijarto je takođe prokomentarisao odluku baltičkih zemalja, uključujući Estoniju, Letoniju i Litvaniju, kao i Švedsku, Finsku i Poljsku da odustanu od posjete Budimpešte u cilju neformalnih sastanaka Evropske unije zbog Orbanovih posjeta Rusiji i Kine time da ove države možda imaju "loš ukus".

- Zabavno je i prijatno boraviti u Mađarskoj, trebalo je da dođu i uživaju. Međutim, ako ne žele da dođu, šta mi tu možemo? - rekao je Sijarto.

Prethodno, desničarska i treća po brojnosti frakcija Evropskog parlamenta novog saziva "Patriote Evrope", nastala, između ostalog, na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana, predložila je na prvoj plenarnoj sjednici svoj nacrt rezolucije o Ukrajini, gdje je pozvala na otvaranje diplomatskih kanala za razmatranje mirovnog sporazuma o ukrajinskom sukobu.

Ranije, poslanici Evropskog parlamenta zahtijevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list Politiko, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i predsjedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Orban je ranije posjetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Posjeta Moskvi i sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.