latinica  ћирилица
18/07/2024 |  08:18 ⇒ 10:25 | Autor: RTRS

Pucar: Do sudskog postupka protiv Dodika i Lukića uopšte nije trebalo da dođe (VIDEO)

Advokat Miljkan Pucar rekao je za RTRS da uopšte nije trebalo da dođe do sudskog postupka protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića i da teza Tužilaštva nema utemeljenje.
Miljkan Pucar - Foto: RTRS
Miljkan PucarFoto: RTRS

Pucar je rekao da se u BiH primjenjuju isključivo zakoni koje usvoji Parlamentarna skupština BiH, odnosno propisi koji su prošli kompletnu zakonodavnu proceduru koja se završava objavom u Službenom glasniku, kao i međunarodni ugovori koji su ratifikovani.

On je pojasnio da je jedini dokument koji nije ratifikovan u PS BiH Dejtonski mirovni sporazum, a original tog dokumenta ne postoji u BiH.

Pucar je ponovio da odluka Kristijana Šmita nema pravno utemeljenje, jer nije riječ o zakonu koji je donijela Parlamentarna skupština BiH, ističući da bi bilo veoma opasno da Sud prihvati kao obavezujuće nešto što je objavljeno samo na internet stranici.

On je rekao da je obaveza Tužilaštva da štiti javni interes i ono što je propisano Krivičnim zakonom, a da to u ovom slučaju ne čini.

Govoreći o jučerašnjem svjedočenju predsjedavajuće Vijeća naroda Srebrenke Golić, Pucar je rekao da je Golićeva jasno objasnila zakonodavnu proceduru u Republici Srpskoj.

- Kao bivši direktor Službenog glasnika rekla je da direktor nema ovlaštenja da stopira zakon koji je donijela NSRS i koji je prošao sve procedure predviđene zakonom - rekao je Pucar.

On je pojasnio da ne može direktor Službenog glasnika reći da neka odluka koja je prošla zakonodavnu proceduru neće biti objavljena, jer je njegova obaveza da što prije bude objavljena.